Foto: Profimedia

Saveti

MALI TRIKOVI ČINE ČUDA ZA STUDENTE: 6 saveta za bolje učenje!

Iako svako ima svoj način učenja, postoje neki trikovi koji ga mogu poboljšati

Pop kultura
> 00:00h

Uspešno studiranje i kampanjsko učenje ne idu zajedno! Da bi bili uspešni i dobro učenici, potrebno je da naučite da organizujete vreme i poboljšate metodu učenja.

Učenje je nešto što pojedinima polazi za rukom, a nekima ne. Svaki student razvije svoj stil učenja. Iako svako ima svoj način učenja, postoje neki trikovi koji ga mogu poboljšati. Neki studenti imaju bolje navike i metode učenja i snalaženja. Bitno je kontinuirano raditi i učiti na vreme, a ne kampanjski.

1. Podelite gradivo u manje celine Ako budete učili sve odjednom, gradivo će vam se sigurno pomešati. Kako bi to sprečili, podelite ga u manje celine. Fokusirajte se na ključne reči u svakoj celini i podvucite ih.

2. Počnite da učite na vreme Ovo je lakše reći, nego učiniti! Većina studenata voli da ostavi učenje za kraj, međutim odviknite se od te navike ako želite dobre rezultate na ispitima. Ako krenete kasno sa učenjem, ne samo da nećete stići da naučite, već ćete zaboraviti i ono malo što ste znali.

3. Trikovi za opuštanje Smanjite predispitnu nervozu tehnikama disanja ili za opuštanje pustite glazbu. Glazba poboljšava koncentraciju, naročito instrumentalna koja pospješuje pamćenje.

4. Ne odustajte! Pojedine studente uhvati panika jer misle da nisu dobro naučili gradivo pa odustanu od roka. Iako mislite da niste spremni za ispit, ne odgađajte ga u zadnji tren. Možda budete imali više sreće, nego što ste mislili. Možda vas baš pogode pitanja i shvatite da znate neke odgovore. Ako ipak ne prođete ispit, pomirite se sa situacijom - što je, tu je. I drugi padaju! Barem ste izašli na ispit!

5. Brinite o sebi! Dobro se naspavajte i pravite pauze između učenja. Zdravo se hranite, ako je to uopše moguće u vreme ispitnih rokova, i pijte puno vode. Pauze između učenja iskoristite za šetnju.

6. U dvoje je lakše! Učenje u dvoje je zabavnije. Nađite kolegu ili kolegicu s kojom ćete zajedno prolaziti gradivo ili ponavljati. Međusobno se možete ispitivati i objašnjavati ako jednome nešto nije jasno.

I za kraj, kada položite sve ispite i kolokvije, nagradite se dobrim izlaskom.

(Allwomenstalk.com)