Uzalud ga čekali na slobodi

NASTAVLJA SE AGONIJA: Vladika Jovan ostaje u zatvoru!

Vladika Jovan se u skopskom kazamatu nalazi na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne zbog navodne pronevere 250.000 evra u vreme dok je bio na čelu jedne eparhije nepriznate Makedonske pravoslavne crkve

Društvo
> 00:00h

SKOPLJE - Makedonsko tužilaštvo podnelo je danas žalbu na odluku o uslovnom puštanju na slobodu mitropolita skopskog i arhiepiskopa ohridskog Jovana, čime je blokiralo njegov izlazak iz skopskog zatvora "Idrizovo".

Vladika Jovan se u skopskom kazamatu nalazi na izdržavanju trogodišnje zatvorske kazne zbog navodne pronevere 250.000 evra u vreme dok je bio na čelu jedne eparhije nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju prošle sedmice saopštilo je da su ispunjeni svi uslovi za puštanje na privremenu slobodu vladike Jovana.

Vladika Jovan, čije je svetovno ime Zoran Vraniškovski, od ukupno pet i po godina zatvorske kazne u zatvoru je proveo 36 meseci, što je više od polovine i ponašao se primereno.

Po presudi u korist Makedonske pravoslavne crkve, od vladike Jovana je konfiskovano 4,94 miliona denara /blizu 80.000 evra/ i njiva površine oko 5.000 metara kvadratnih u skopskom selu Nerezi, saopštilo je ranije Tužilaštvo.

Zahtev za puštanje na privremenu slobodu podneo je direktor zatvora "Idrizovo", a odluku o uslovnom puštanju vladike Jovana donelo je Krivično veće Osnovnog suda u Skoplju.

Odluka o podnošenju žalbe iznenadila je direktora zatvora, ali i brojne novinare koji su čekali oslobađanje vladike Jovana.

Žalba produžava boravak vladike u zatvoru

Makedonsko tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju podnelo je žalbu na odluku o uslovnom puštanju na slobodu mitropolita skopskog i arhiepiskopa ohridskog Jovana.

Tužilaštvo navodi da su "promenjene okolnosti koje ukazuju da osuđenik u budućnosti može da vrši krivična dela i time neće opravdati poverenje koje mu je dato uslovnim puštanjem".

"Tužilaštvo smatra da treba preispitati okolnosti za uslovno puštanje osuđenog lica i da li će se postići ciljevi uslovnog puštanja", saopšteno je iz Tužilaštva.

Ovom žalbom Tužilaštvo ne samo da odlaže izvršenje rešenja Osnovnog suda, već se slučaj prenosi na Apelacioni sud, koji treba da donese konačnu odluku.