Foto: Shutterstock

Zdravo bilje

Majčina dušica - ublažava nadutost i čisti pluća

Čaj od ove lekovite biljke koristi se u slučaju zapaljenja sluzokože gornjih disajnih puteva, za iskašljavanje, bronhitis, bolje varenje, za poremećaje rada bubrega i bešike, kao i protiv nadutosti i gasova

Život
> 18:24h

Majčina dušica (Thymus serpyllum), u narodu poznata još i kao babina duša, bukovica, vreskovina, vrisak, materina dušica, materka i tamjanika, trajna je grmasta biljka koja raste 20 do 30 cm u visinu. Ima uske elipsaste sivozelene listiće sa kratkim peteljkama. Cvetići, čija boja ide od ružičaste do svetloljubičaste, stvaraju na vrhovima stabljike okrugle cvetove jakog i prijatnog mirisa.

Raste na sunčanim brežuljcima i padinama, na posnim rubovima šuma, na kamenitim površinama i planinskim suvatima, gde se iz zemlje oslobađa mnogo toplote, i često na malim livadskim mravinjacima. Kad i kako se bere Lekoviti sastojci nalaze se samo u u listu i cvetu. Bere se tokom celog leta, oko podneva, kad nema rose, i po lepom vremenu tako što se makazama ili nožem odseca samo gornja polovina biljke u cvetu. Ne sme se nabijati u vreće, nego je treba pažljivo stavljati u korpe. Suši se u hladu, na promaji, u tankom sloju. NAPOMENA: Majčina dušica nikako se ne sme čupati jer se time biljka uništava.

Šta leči Čaj se koristi u slučaju zapaljenja sluzokože gornjih disajnih puteva, za iskašljavanje, bronhitis, bolje varenje, za poremećaje rada bubrega i bešike, kao i protiv nadutosti i gasova. Preporučuje se i protiv grčeva u želucu i u materici i kod menstrualnih bolova. Majčina dušica povoljno utiče na seksualnu moć muškarca. Spolja se koristi za inhalaciju, masažu ili kao dodatak vodi za kupanje u slučaju zatvorenih disajnih puteva i reumatskih poremećaja. UPOZORENJE: Majčinu dušicu ne smeju da koriste osobe sa komplikacijama žuči, sa akutnim čirom na želucu, osobe slabog želuca i sa komplikacijama na jetri.

Čaj Supenu kašiku osušene majčine dušice prelijte sa dva dl ključale vode i ostavite poklopljeno pola sata. Zatim procedite i pijte tri do četiri šolje na dan.pažnjA: Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, pa tako pripremljen čaj nema lekovita svojstva. Čaj pripremljen s nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovita svojstva. Rakija U litar jake rakije, najbolje komovice ili lozovače, dodaje se 200 g suvih ili 100 g svežih cvetova. Ostavi se da odstoji 30 dana, procedi se i koristi za masiranje bolnih mesta na telu. Rakija se može i piti - po pola kašike ujutru na prazan stomak, za bolju potenciju. Ulje od majčine dušice Svežim nabranim cvastima rastresito napunite bocu do ispod grlića i prelijte ih hladno ceđenim maslinovim uljem da nivo ulja bude viši za dva prsta od cvetova. Ostaviti 14 dana na suncu ili nekom drugom toplom mestu. Losion protiv peruti U litar hladne vode staviti po 20 g ruzmarina, žalfije i majčine dušice. Mešavinu ostaviti da odstoji tri sata, pa je zatim zagrejati do 80 stepeni, procediti kroz čistu gazu, sipati u flašu i dobro zatvoriti. Ovaj losion za kosu koristiti jednom dnevno za masažu korena kose. Spoj ovih biljaka uništava mikrobe koji napadaju kožu glave i izazivaju perutanje.