Premijer Srbije među svetskim moćnicimna

VUČIĆ SA PREMIJEROM KINE KEĆIJANGOM: Beogradski dogovor oživeo u Davosu!

Premijer Kećijang obećao je srpskom kolegi da ce kineske kompanije uz podrsku srpskih i madjarskih kompanija izgraditi prugu za samo dve godine.Premijer je rekao da se u Davosu trudi da u razgovorima privuče investitore i da je među prvima već razgovarao sa predstavnicima kompanije Gugl

Politika
> 00:00h

‎DAVOS - Predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je večeras u Davosu sa premijerom Kine Li Kećijangom. Dvojica premijera razgovarala su o svim važnim projektima o kojima su razgovarali tokom Beogradskog samita.

Premijer je rekao da se u Davosu trudi da u razgovorima privuče investitore i da je već razgovarao sa predstavnicima kompanije Gugl, te da očekjuje njen dolazak u Srbiju

Vučić i Li Kečijang

Poseban akcenat u razgovoru s Li Kećijangom stavljen je na izgradnju pruge Beograd - Budimpešta, i za taj projekat precizno su dogovoreni svi rokovi.

Vučić i direktorka MMF Kristin Lagard

Studija izvodljivosti biće završena do kraja aprila, idejni projekat do sredine juna, a izgradnja pruge kreće najkasnije krajem septembra.

Premijer Kećijang obećao je srpskom kolegi da ce kineske kompanije uz podrsku srpskih i madjarskih kompanija izgraditi prugu za samo dve godine, što znači da ce gradjani Srbije vec u drugoj polovini 2017. godine za manje od tri sata stizati do glavnog grada Madjarske.

Vučić je istakao da na Forumu u Davosu učestvuju svi oni koji danas imaju odlučujuću ulogu u svetu i da je to prilika da se sa njima razgovara i da se dovede veliki broj investicija u Srbiju.

"Razgovaraću sa više svetskih lidera, biznismena, predsednika međunarodnih ekonomskih organizacija, što pokazuje da Srbija ima važno mesto u svetu i koliko su poštovane naše hrabre reforme", rekao je Vučić.

Kako se navodi, teme razgovora biće i evropski put Srbije, reforme, podrška Evropske unije, ekonomska saradnja, saradnja u oblasti infrastrukture, modernih tehnologija i drugih oblasti.

Susret u Beogradu

"Najvažnije je da je Srbija zastupljena na forumu u Davosu", rekao je Vučić i istakao da je susret sa kineskim premijerom, koji je, kako se navodi u saopštenju, zvezda Svetskog ekonomskog foruma, velika čast za Srbiju.

Na Forumu između ostalih učestvuju francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel.

http://www.youtube.com/watch?v=wlJwwBasWy8

Vučić: Očekujemo skori dolazak Gugla u Srbiju

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izrazio je očekivanje da će na sastanku sa prvim potpredsednikom Evropske komisije Fransom Timermansom dobiti još veću podršku Unije da Srbija nastavi svoj evropski put.

On je rekao da svi sastanci na tom forumu traju između 15 i 30 minuta, a da je planirano da njegov sastanak sa prvim potpredsednikom Evropske komisije traje čitav sat.

Govoreći o prognozama Svetske banke da će Srbija ove godine zabeležiti pad Bruto društvenog proizvoda od 0,5 odsto, Vučić je rekao da je to očekivano i da nije čudno da zbog fiskalne konsolidacije padne agregatna tražnja ali i ukazao da se za 2016. i 2017. godinu upravo za Srbiju očekuje najveći rast.

Prema njegovim rečima, taj rezultat popraviće svaki eventualni uspeh koji bi Srbija mogla da ostvari na privrednom, ekonomskom ili infrastrukturnom planu - poput izgradnje pruge Beograd-Budimpešta, Beograda na vodi, rešavanja pitanja Železare u Smederevu, hemijskog kompleksa ili nalaženja partnera za pribojski FAP.

Premijer je rekao da se u Davosu trudi da u razgovorima privuče investitore i da je već razgovarao sa predstavnicima kompanije Gugl, ali i drugim turskim, kineskim i investitorima iz zemalja EU.

Mi ih očekujemo u Srbiji i mislim da ćemo imati dobrih i važnih sastanaka za budućnost Srbije", rekao je premijer uveren da Srbija ima značajno mesto u savremenom svetu.

"To je poruka i važan signal za našu zemlju koliko smo uvaženi i koliko poštuju hrabre reforme koje sprovodimo. A te reforme će svakako rezultat dati", poručio je premijer.

"Vučić je dodao da je američki predsednik Barak Obama čekao šest godina da dobije priznanje za reforme i da kaže da je Amerika izašla iz senke krize.

"Ja sam tražio samo dve godine. Prošlo je osam meseci i očekujem da posle dve godine ljudi mogu da kažu da su reforme dale rezultata", rekao je Vučić.