Foto: Beta

Rekorderi

ONI SU ŠAMPIONI: Vranjski đaci sa 144.139 izostanaka najbolji u bežanju sa časova?!

Gimnazijalci, njih 705, u proseku imaju po 37 izostanaka, 464 učenika Hemijske škole po 50 izostanaka, a sa više od 35 učeniku sleduje isključenje iz škole

Srbija
> 23:48h

VRANJE - Učenici srednjih škola u Vranju prvo polugodište završili su sa čak 144.139 izostanaka.

Kako se saznaje, po broju izostanaka prednjače Gimnazija “Bora Stanković”, Hemijsko-tehnološka i Poljoprivredno-veterinarska škola, a učenici tih škola imaju i najveći broj neopravdanih časova.

Gimnazijalci, njih 705, u proseku imaju 37 izostanaka, a 464 učenika Hemijske škole po 50 izostanaka. Poljoprivredno-veterinarsku školu pohađa 263 učenika u proseku sa po 59 izostajanja u prvom polugodištu. U Tehničkoj školi prosečan broj izostanaka po učeniku je 39.

Gimnazija "Bora Stanković" (Foto: Kurir)

Direktori tih obrazovnih ustanova smatraju da su rigoroznija kažnjavanja srednjoškolaca preko potrebna zbog ogromnog broja izostanaka koje imaju. Kažu da nije zanemarljiv broj onih koji su napravili i preko 35 neopravdanih izostanaka zbog čega im preti isključenje iz škole u skladu sa zakonom.

- Vaspitno disciplinska skala u izricanju mera su opomene i ukori do 25 neopravdanih izostanaka što podrazumeva pojačan pedagoški rad sa učenicima. Preko 25 izostanaka ide izricanje disciplinskih mera do 35 izostanaka, a zatim se učenici isključuju iz škole.

- Takva skala u kažnjavanju je razlog povećanog broja izostanaka – kaže Slaviša Anđelković, direktor te obrazovne ustanove. Tehničku školu pohađa 760 učenika sa 29.511 izostanaka u prvom polugođu, 23.540 opravdanih i 5.917 neopravdanih, u proseku po 39 izostanaka po učeniku.

Ilustracija (Foto: Kurir)

Gimnazijalci njih 705 prvo polugodište završilo je sa 26.029 izostanaka. Od tog broja 23.280 je opravdanih, a preko 2.748 neopravdanih. Nadležni tvrde da je prošle godine bilo preko 30.000 izostanaka. Svaki učenik je u prvom polugođu ove školske godine u gimnaziji u proseku napravio po 37 izostanaka. Taj prosek bio je nešto veći u istom periodu u prošloj školskoj godini, učenici gimnazije izostajali su sa preko 40 časova. - Manje je izostanaka napravljeno u ovoj školskoj godini. Učenici su malo odgovorniji, ali videćemo kakva će situacija biti na kraju godine - kaže pedagog u toj obrazovnoj ustanovi Verica Stošić.

U Ekonomsko-trgovinskoj školi u Vranju broj izostanaka premašio je 28.000. Opravdanih izostanaka je 24.313, a neopravdanih 3.704. Ekonomska škola ima 960 učenika pa bi prosek izostajanja u prva četiri meseca ove školske godine bio oko 32 časa po učeniku.

Učenici Medicinske škole u prvom polugođu napravili su 19.980 izostanaka, opravdanih 19.396, a neopravdanih 584. U ovoj školi je ukupno 613 učenika pa je u proseku svaki od njih izostajao sa 30 časova. - Najveći broj izostanka imali smo na Opštem smeru iz opravdanih razloga zbog bolesti učenika - kaže Suzana Nikolić pedagog u Medicinskoj školi.

U Hemijsko-tehnološkoj školi koju pohađa 464 učenika prvo polugodište završeno je sa 24.892 izostanka, od toga je samo oko 22.000 opravdanih. Oni su u proseku napravili po 50 izostanaka, napominju nadležni. - Zbog više od 35 neopravdanih izostanaka iz te škole isključena su tri učenika – kaže direktor Nenad Mišić.

U Poljoprivredno-veterinarskoj školi je prema evidenciji je 15.710 izostanaka, 12.062 opravdanih i 3.585 neopravdanih. Školu pohađa 263 učenika pa je u proseku 59 izostanaka po učeniku. U toj školi veliki broj izostanaka napravljen je prema podacima i zbog boravka u zemljama EU učenika Roma, koji tamo ostaju i po tri meseca. Nadležni objašnjavaju da se kod učenika sa prekobrojnim izostancima sprovodi vaspitno disciplinski postupak na osnovu koga se i donosi rešenje o isključenju učenika.

- Pre toga uključujemo roditelje u čitavu proceduru uz pojačani vaspitno disciplinski rad. Imamo nekoliko problematičnih slučajeva, učenici pak imaju pravo žalbe Školskom odboru na doneto rešenje i imaju pravo da nastave školovanje sve dok se postupak ne okonča - objašnjava pedagog Poljoprivredno-veterinarske škole Jadranka Stošić. Po izostancima vranjski srednjoškolci ne zaostaju, ali i ne prednjače u odnosu na svoje vršnjake u Srbiji. Nadležni kažu da je to jednostavno trend godinama unazad u srpskom obrazovanju.

(OK radio)