Rezultati posete šefa Vlade Srbije Davosu

ISTORIJSKI: Vučić dovodi šefa Gugla u julu na Egzit

Džared Koen, direktor „Gugl ajdijasa“, najverovatnije dolazi tokom leta na razgovor o saradnji naše države sa ovim internet gigantom

Politika
> 04:26h

BEOGRAD - Džared Koen, direktor „Gugl ajdijasa“ i jedan od najeminentnijih internet biznismena, najverovatnije će doći u Srbiju u julu, kad će s premijerom Aleksandrom Vučićem precizirati saradnju naše zemlje i ovog internet giganta, saznaje Kurir. Ovaj dogovor je „pao“ juče, prilikom susreta Vučića i jednog od šefova „Gugla“, na marginama ekonomskog foruma u Davosu.

Premijer je Koenu uručio i pozivnicu za festival Egzit i Konferenciju o ribrendingu Srbije, koja će biti u julu. Instaliranje u Beogradu - Koen je rekao da bi mogao da dođe na Konferenciju, a možda i pre - otkriva izvor Kurira. Vučić je pozvao Koena i Dena Kiserlinga, koji je takođe jedan od direktora u "Guglu", da se „instaliraju u Beogradu“. Razgovarali su i o mogućoj primeni nekog od programa „Gugl ajdijasa“, naročito onog za otkrivanje i suzbijanje terorizma. Četiri puta s Kećengom Kineski premijer Li Kećeng se sa Vučićem sastao četiri puta u Davosu, a čak je i odlazak iz tog švajcarskog mesta odložio da bi se opet sreo sa srpskim premijerom. Vučić je dobio i ponudu od direktora Zber banke Hermana Grefa da ta ruska banka našoj vladi obezbedi programe za reformu državne administracije. Premijer se sastao i s potpredsednikom EK Fransom Timermansom, koji je pružio podršku srpskom putu ka članstvu u EU, kao i sa Johanom Šnajderom Amanom, potpredsednikom švajcarske vlade, od koga je zatražio predloge za reformu obrazovanja.Predsednik srpske vlade se u Davosu sastao i sa Muhamedom el Abarom, prvim čovekom za realizaciju projekta „Beograd na vodi“.

U razgovoru sa potpredsednikom EK Fransom Timermansom

Vučić je imao susrete i s nekolicinom lidera, koji su želeli da se sretnu s srpskim premijerom iako to nije bilo ranije dogovoreno. Susretom sa premijerom Turske Ahmetom Davutogluom, Vučić je završio posetu Davosu. Premijer je pozvao turskog kolegu da poseti Srbiju, što je ovaj prihvatio i istakao da je Srbija važna Turkoj. Davutoglu je izjavio saučešće zbog ubistva navijača Marka Ivkovića i zahvalio Vučiću na dobroj organizaciji utakmice Crvena zvezda - Galatasaraj u Beogradu.

O energetici SA RUMUNIJOM O UVOZU GASA U okviru foruma Vučić je juče onlajn odgovarao na pitanja svetskih bankara i biznismena, na Rojtersovom panelu. Tom prilikom istakao je da Srbija razgovara s Rumunijom o uvozu gasa iz Crnog mora, a da je istovremeno otvorena za razgovore o mogućnostima nabavke ruskog gasa kroz gasovode preko Turske, Grčke i Makedonije ka Srbiji.

Vučić MINIMALNA INTERVENCIJA DRŽAVE ZBOG FRANKA Vučić je rekao i da će verovatno početkom iduće nedelje NBS predložiti određene olakšice za otplatu kredita indeksiranih u švajcarskim francima. On nije mogao da precizira koje olakšice će biti predložene. - Država nema nikakve obaveze da izdvaja novac da bi pomogla građanima koji su se zaduživali u francima, ali ipak traži način kako da im olakša otplatu rata - istakao je on.

Nema gde nas nema SRPSKI SNEŠKO U DAVOSU Skoro svaka zemlja koja je dobila poziv da učestvuje na ovom forumu imala je svog Sneška Belića - svaki je bio ušuškan šalom zastave jedne države. Tako je u Davosu osvanuo i Sneško Belić na kojem je bila srpska zastava.