Foto: Kurir Arhiva

Pevač se teško miri s gubitkom prijatelja

Boris Novković: Kemo je bio član moje porodice

Hrvatski pevač kaže da je Montena upoznao kad je imao dve godine i da je on bio jedini koji je znao da mu izmami osmeh kad je bio neraspoložen

Stars
> 00:00h

Vest o smrti Kemala Montena šokirala je celu bivšu Jugoslaviju. Jedan od onih koji je teško primio vest da je čuveni šansonjer preminuo - u 67. godini, dva meseca posle transplantacije bubrega - jeste Boris Novković. Hrvatski muzičar oduvek je s ponosom isticao da Montena poznaje od detinjstva. Njegov pokojni otac, kompozitor Đorđe Novković, i Kemo bili su bliski saradnici i prijatelji. - Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak. Ostaće mi velika rana na srcu, koja nikad neće zarasti. Kemu sam upoznao kad sam imao dve godine. Bio je deo moje porodice - kaže Novković i dodaje: Voleo je da se šali - Njegov vedri duh nikoga nije ostavljao ravnodušnim. Umeo je da me oraspoloži kad sam bio tužan i loše volje. Voleo je da se šali. Ljudskost i jednostavnost su ga krasile. Naše prijateljstvo bilo je ispred posla. Boris i Kemal snimili su pre nekoliko godina duetsku numeru „Daleko“, čiji je tekst u poslednjem trenutku Monteno izmenio. - Kema je bio specifičan u svemu i nije se držao formi. Došao je u studio da čuje pesme za moj album i pristao da „Daleko“ otpevamo zajedno. Uzeo je parče hartije i posle „daleko, daleko“ dodao „srce mi je ostalo“ - seća se Novković.

Dino Merlin je bio veliki Montenov prijatelj. Zbog njega je naučio da svira gitaru, ali i da igra fudbal. - Gitaru sam počeo da sviram u mladosti jer su postojali takvi heroji kao što je Kemo. On mi je bio najbliži, bio mi je sugrađanin i imao je te lepe pesme koje sam voleo da slušam. Dosetio sam se kako da ga vidim, jer su mi rekli da je njegov otac bio ekonom u Fudbalskog kluba Sarajevo, što znači da je pripremao dresove, štucne i sve za fudbalere. Mislio sam kako bi bilo lepo da idem da treniram fudbal tamo, a u stvari sam želeo da sretnem Montena, koji je tad bio u uzletu. Kad sam ga prvi put video, to je bio veliki događaj za mene - prisetio se Merlin. Miljenik kolega Kemal Monteno bio je omiljen među kolegama i za njim tuguju milioni ljudi u celoj bivšoj SFRJ.

Bili su veliki prijatelji... Davorin Popović i Kemal Monteno

Poslednji ispraćaj SAHRANA U SREDU U SARAJEVU Kemal Monteno, koji je preminuo pre dva dana, biće sahranjen u sredu 28. januara u Aleji slavnih u Sarajevu. Posljednji ispraćaj biće organizovan i u zagrebačkom krematorijumu dva dana ranije. Halid Bešlić i Ivica Šarić pokrenuli su inicijativu da se Kemal sahrani na groblju Bare, i to pokraj Davorina Popovića i Mirze Delibašića, jer su za života bili veliki prijatelji. Dnevni avaz navodi da Monteno ipak neće biti sahranjen uz prijatelje jer na tom delu groblja nema mesta za njegov grob.