Foto: Fonet

Čudna odluka ministarstva sporta

Vaterpolu pare, a bili u blokadi!

Za razliku od plivanja, kojem je ukinuto finansiranje zbog člana 119, na račun VSS legao novac iako su prekršili isti propis

Ostali sportovi
> 13:44h

Plivački savez Srbije (PSS) kažnjen je zabranom finansiranja od Ministarstva omladine i sporta zbog sudske presude po Članu 119, Stav 6 Zakona o sportu. Istovremeno, novac iz budžeta dobio je Vaterpolo savez (VSS), koji je takođe prekršio ovaj član.

Bivši vaterpolista... Ministar Vanja Udovičić

Kurir je otkrio da je račun VSS bio u blokadi čak 25 dana u poslednje dve godine. Poslovanje VSS bilo je nelikvidno od 17. do 24. decembra 2013. godine i u 2014. godini u dva navrata, od 6. do 8. januara, kao i od 15. do 31. januara.

Iz Ministarstva omladine i sporta (MOS) kažu da nisu prekršili nijedan zakon kad su doneli odluku da sredstva iz budžeta prebace na račun VSS. - VSS nije izuzet iz finansiranja ni 2014. niti 2015. godine jer razlog za izuzimanje u njihovom slučaju nije postojao. Naime, njihov račun koji se vodi kod Uprave za trezor Republike Srbije ni u momentu podnošenja programa, ni u momentu prebacivanja sredstava iz budžeta za 2014. godinu, odnosno 3. februara 2014. godine, nije bio u blokadi - piše u saopštenju MOS, u kojem se dalje pojašnjava da je teško da neko ni dan ne bude u blokadi. - Nemoguće je, niti je to Zakonom o sportu propisano, da se od bilo kog saveza zahteva da nikad nisu imali blokiran račun jer su povremene kratkotrajne blokade poslovnih računa normalna i prihvatljiva stvar u poslovanju.

Zakon o sportu ŠTA KAŽE ČLAN 119 Po članu 119 Zakona o sportu piše da nosilac programa ne može da bude u postupku likvidacije, stečaja i pod privremenom zabranom obavljanja delatnosti, ima blokadu poslovnog računa, poreske dugove ili dugove prema organizacijama socijalnog osiguranja, bude u poslednje dve godine pravosnažnom odlukom kažnjen za prekršaj ili privredni prestup u vezi s njegovom delatnošću.