Foto: Printskrin

Odvratno

(VIDEO) NAJVEĆE SPORTSKE PREVARE: Pogledajte šta su Španci uradili da bi došli do zlata!

Među sportskim prevarama nalaze se i Maradonina Božja ruka, doping skandali Lensa Armstronga, Bena Džonsona...

Ostali sportovi
> 18:24h

BEOGRAD - Pojedini sportisti pređu granicu fer-pleja i koriste razne prevare da bi došli do svog cilja, odnosno pobede ili medalje. Pogledajte pet najvećih prevara u istoriji sporta. Američki biciklista Lens Armstrong je bio idol mladih, pošto je sedam puta osvojio titulu na čuvenoj trci Tur de Frans. Antidoping agencija SAD 2010. godine podnela je izveštaj u kojem je potvrđeno da je Armstrong dopingovan. U izveštaju, koji ima više od 1.000 strana, našla su se svedočenja 26 osoba, među kojima je 11 Lensovih timskih kolega. Armstrong i njegov tim su vodili najsofisticiraniji doping program u svetu sporta tokom većeg dela karijere sedmostrukog pobednika trke "Tur d’Frans". Armstrongu su oduzete titule, a on je kasnije priznao da se dopingovao.

Španac Fernando Martin Visente je okupio zdrave košarkaše i poslao ih na Paraolimpijske igre 2000. u Sidneju. Oni nisu prošli nikakav test, a ekipa se sastojala od 12 igrača. Dvojica su imala IQ manji od 70, koliko je bilo zahtevano, a ostalih 10 su lagali da su mentalno hendikepirani uz pomoć falsikovanih medicinskih dokaza. Španci su pobedili u svim utakmicama, a u finalu su nadigrali Ruse. Španski mediji su objavili sliku slavlja košarkaša, a onda su čitaoci počeli da ih prepoznaju. Čitaoci su otkrili da igrači španskog tima nisu hendikepirani, a onda je izbio skandal. Od 200 španskih sportista paraolimpijaca na OI u Sidneju 15 njih nije imalo nikakve fizičke ili mentalne hendikepe. Zlato je kasnije oduzeto Špancima, ova zemlja je na ovim Igrama osvojila čak 107 medalja.
Jedan od najboljih fudbalera u istoriji sporta Dijego Armando Maradona ostao je upamćen po Božjoj ruci. On je u četvrtfinalu SP 1986. na meču između Argentine i Engleske (2:1) postigao gol rukom.
Kanadski sprinter Ben Džonson je čak tri puta bio suspendovan zbog korišćena dopinga 1988, 1993. i 1999.
Sovjetski takmičar u modernom petoboju Boris Oniščenko je osvojio medalje na OI 1968. i 1972. Međutim, on je na OI 1976. u Montrealu želeo da dođe do zlata, a onda je preradio dršku svog mača na način da registruje poene u svoju korist. Njegovim rivalima je to postalo sumnjivo, prevara je otkrivena, a on je diskvalifikovan.
(sportski.net.hr)