Foto: Youtube

Živi dugo i uspešno

JEDNA OD NAJVEĆIH TAJNI ZVEZDANIH STAZA: Evo kako je nastao gest kojim se pozdravljaju Vulkanci!

Što se samo pozdrava rukom tiče - idejni tvorac je glumac Leonard Nimoj. Nimoj se ovog pozdrava dosetio tokom snimanja

Pop kultura
> 00:00h

Čak iako niste ljubitelj Zvezdanih staza sigurni smo da znate kako se pozdravljaju Vulkanci. Prvi put on se pojavio u filmu "Amok Time". Godinama se verovalo da je to neka varijacija gesta koji simboliše mir... Ali nije tako.

"Amok Time" je jedna od najpoznatijih epizoda "Zvezdanih staza". U njoj Spok odlazi na rodni Vulkan kako bi se oženio. Tada se prvi put pokazuje njegova rodna planeta.

Što se samo pozdrava rukom tiče - idejni tvorac je glumac Leonard Nimoj (Spok). Nimoj se ovog pozdrava dosetio tokom snimanja. Naime, glumac je bio uveren da Vulkancima nešto nedostaje. Ljudi imaju nekoliko načina da se pozdrave - rukovanje, zagrljaj, naklon... Vulkancima je to nedostajalo. Nedostajao je način kako se Vulkanci pozdravljaju. A pozdrav nikako nije mogao da uključuje dodir.

I tako je Leonar Nimoj malo modifikao gest rukom koji je prvi put video još kao mali dečak u jednoj sinagogi. Dok je sveštenik upućivao blagosolov, iako mu je otac rekao da nikako ne gleda, tada mali Nimoj je virnuo i tom prilikom spazio sveštenikove ruke.

Pravilo i običaj nalažu da se ne gleda u sveštenika koji rukama izvodi ovu vrstu blagoslova.

Foto: Wikipedia

On rukama formira slovo "Šin" koje je prema verovanju Jevreja, prvo slovo Božijeg imena.

Mnogo godina kasnije Nimoj, sada već uveliko poznat glumac, modifikovao je ovaj gest rukom i "pretvorio" ga u pozdrav koji koriste Vulkanci.

http://www.youtube.com/watch?v=Iu1qa8N2ID0
http://www.youtube.com/watch?v=DyiWkWcR86I

(EPK)