Foto: Sasa Urosev

U Semiklušu skoro da nema nezaposlenih

ČEKA SE MEĐUDRŽAVNI SPORAZUM: Nezaposleni Kikinđani traže posao u Rumuniji

Samo u pograničnom mestu Semikluš, posao bi u fabrikama Zopas i Delfi moglo da dobije oko 800 naših radnika

Srbija
> 00:00h

KIKINDA: Dok u Kikindi nekoliko hiljada tranzicionih gubitnika priželjkuje bilo kakav posao, samo tridesetak kilometara dalje, u rumunskom pograničnom mestu Semikluš, potpuno drugačija situacija!

U gradiću sa oko 14.000 stanovnika skoro da nema nezaposlenih, a menadžmenti kompanija “Zopas“ i „Delfi“ muku muče da nađu kvalitetnu radnu snagu. “Zopas“ je jedan od najvećih svetskih proizvođača grejača različite namene, a “Delfi“ komponenti za automobilsku industriju.

U ovom trenutku nedostaje im oko 800 radnika, a mogućnost da se zaposle u Rumuniji, mnogim nezaposlenim Kikinđanima deluje ohrabrujuće:

-Nakon poslovnog pozicioniranja ovih firmi u našem gradu, u poslednjih desetak godina, privredna slika Semikluša potpuno se promenila. Evidentan problem nedostatka radne snage mogao bi da se reši “uvozom” iz Srbije. Na ruku nam idu tri nedavno otvorena granična prelaza između naših zemalja- kaže Danus Groza, predsednik opštine Semikluš.

Uslov svih uslova svakako je potpisivanje međudržavnog sporazuma o međusobnom angažovanju radne snage, kojim bi se definisali svi detalji poput boravišnih i radnih dozvola, zdravstvenog, socijalnog i penzionog osiguranja.. . Inicirala ga je krajem prošle godine opština Kikinda i o tome obavestila resorna ministarstva. Potrebno je i da granične policije i carine na tri prelaza prilagode svoj rad u pogledu prelaska autobusa sa radnicima:

- Naši građani koji bi, eventualno, na ovaj način bili angažovani, treba da znaju da se zarade kreću na nivou minimalca u Rumuniji, a to je oko 1.000 leja, odnosno oko 220 evra neto. Da se stvari kreću u dobrom pravcu potvrđuje činjenica da očekujemo dolazak predstavnika ovih firmi, kako bi nam potvrdili koja su im zanimanja najpotrebnija- ukazuje Saša Tanackov iz Sekretarijata za lokalni ekonomski razvoj opštine Kikinda.

Prednost će, kako saznajemo, imati zanimanja tehničke struke počev od srednjoškolske do visoke stručne spreme. U „Delfiu” ističu da su spremni da radnike potraže u Kikindi, zbog tradicije koje je u ovoj branši ima ovdašnja radna snaga.

Tri opcije

Prva i najbolja opcija jeste potpisivanje međudržavnog sporazuma između Srbije i Rumunije. U opciji je i varijanta da kompanije iz Rumunije osnuju “ćerke” firme u Kikindi i ovde uplaćuju poreze i doprinose, a naši radnici na posao odlaze u Semikluš.

Najmanje izgledna prihvatljiva opcija za rumunske poslodavce i naše ljude jeste da građani Srbije imaju prijavljeno boravište u susednoj zemlji-navodi Tanackov.

(S.U.)