Foto: D

Neće da se odreknu privilegija

BEZOBRAZLUK: Ministri ne daju rotaciju ni za živu glavu!

Uprkos zakonu na osnovu kojeg četiri od 19 članova vlade imaju pravo na korišćenje blinkera, ministri se ne odriču ovog „prestiža“. Premijer još pre godinu i po zatražio od njih da se pridržavaju ovog zahteva

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Uprkos Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na osnovu kojeg tek četiri člana Vlade Srbije od ukupno 19 imaju pravo na korišćenje rotacije, kao i preporuci premijera Aleksandra Vučića da se funkcioneri odreknu ove privilegije - ministri ne daju rotaciona svetla ni za živu glavu! Po zakonu, pravo na rotaciju imaju premijer, prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar odbrane Bratislav Gašić, ali je, kako Kurir saznaje, i dalje koriste gotovo svi ministri u Vladi! Tako se postavlja pitanje šta će rotaciona svetla, recimo, ministru prosvete Srđanu Verbiću, ministru sporta Vanji Udovičiću, Jadranki Joksimović, ministarki za evrointegracije, ili ministru za rad i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu.

Vučić: Kad imate ministra koji nije ministar sile, a koji insistira na rotaciji, onda ne treba ništa više da čujete

Nastavili po starom Vučić je u intervjuu za jučerašnje izdanje Kurira rekao da neki ministri ne žele da se odreknu rotacija, te da mu to više govori o njima samima nego bilo šta drugo. - Kad vidim da neki neće da sklone rotaciju, da im je to mnogo važno, to mi više govori o njima samima nego bila šta drugo. Jer, kad imate ministra koji nije ministar sile, a koji insistira na rotaciji, onda ne treba ništa više da čujete - kazao je Vučić za Kurir, a prema rečima našeg izvora, premijer je razočaran što su se ministri oglušili o ovaj zahtev, pa se i posle godinu i po bahate s rotacionim svetlima. - Vučić je razočaran jer ministri nisu skinuli rotaciju, čak ni posle gotovo godinu i po od kada je upozorio da samo najviši državni službenici mogu da zadrže rotirajuće svetlo - navodi naš izvor. Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže da ministri upotrebom rotacije krše Zakonu o bezbednosti saobraćaja, prema kojem ta svetla smeju da imaju samo vozila vojske i policije.

Šta će njima rotacije... Joksimovićeva, Verbić, Udovičić i Vulin

Niske kazne - Plavu rotaciju smeju da imaju vozila MUP, BIA, vojske, vatrogasne službe i Hitne pomoći. Kad se u saobraćaju sretnu vozilo s rotirajućim svetlom i vozilo Hitne pomoći, koje ima plavu rotaciju, Hitna pomoć je dužna da propusti vozilo pod rotirajućim svetlom. Pritom, kazne za njihovu zloupotrebu su niske, 15.000 dinara, i taj iznos je za većinu dobrostojećih ljudi smešan. Nema ni kaznenih poena ni zabrane upravljanja vozilom - kaže Okanović. Ministri Verbić, Udovičić, Joksimović, Vulin juče nisu odgovorili na SMS s konkretnim pitanjima. Podsetimo, premijer je još početkom oktobra 2013. tražio da se strogo ograniči upotreba rotacije. Umesto dotadašnjih 500 državnih službenika rotaciju je trebalo da zadrži tek njih deset - predsednik države, premijer, prvi čovek parlamenta i pojedini ministri.

Nova moda I POSLANICI POD ROTACIJOM Nisu samo ministri slabi na rotaciona svetla - isti slučaj je i s direktorima javnih preduzeća, ali i lokalnim funkcionerima. Prema ranijem pisanju medija, pojedini opštinski čelnici, ali i direktori JP imaju i po dva automobila s rotacijom. Mediji su svojevremeno „ulovili“ i poslanika SNS Igora Bečića da se vozi pod rotacijom, i to samo sedam dana nakon što je Vučić naredio njihovo uklanjanje.