Foto: Vikipedia

Epidemija

ŠUGA U PRESTONICI: Zaraženo 5 učenika u Velikom Mokrom Lugu

Pošto je period inkubacije dug i traje do šest nedelja, moguće je očekivati da će se pojaviti još novih slučajeva

Beograd
> 23:32h

BEOGRAD - Petoro učenika OŠ "Vladislav Petković Dis" u Velikom Mokrom Lugu obolelo je od šuge, dok kod dva đaka postoji sumnja na ovu zaraznu bolest, potvrđeno je u Gradskom zavodu za javno zdravlje (GZZJZ).

Prema rečima epidemiologa dr Biljane Begović Vuksanović, ekipe GZZJZ su juče posetile ovu školu na osnovu prijave koja je stigla iz Doma zdravlja "Zvezdara", pišu Novosti.

- Pregledali smo sve učenike u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni, ni kod jednog nije utvrđeno da je zaražen šugom, niti postoji bilo kakva sumnja na ovu bolest - kaže dr Begović Vuksanović. - S obzirom na to da je potvrđena šuga kod petoro učenika, može se govoriti o epidemiji. Pošto je period inkubacije dug i traje do šest nedelja, moguće je očekivati da će se pojaviti još novih slučajeva. Pratićemo situaciju u školi i preduzimati odgovarajuće mere.

Šugarac (Foto: Wikipedia)

Direktorka škole Dušica Stevanović je istakla da se kod zaraženih učenika ova bolest pojavila na početku drugog polugodišta. Ona ističe da je škola preduzela sve neophodne mere koje su joj naložene, a tiču se pojačane higijene i dezinfekcije prostora.

Kako se šuga prenosi

Šuga se prenosi bliskim kontaktom, a glavni simptom je intenzivan svrab kože koji se pojačava noću i na toplom. Najčešće se javlja na delovima kože gde je povećana toplota i vlažnost. Sitni kanalići se pojavljuju na koži, uglavnom između prstiju šake, na ručnom zglobu, podlakticama, laktovima, trbuhu. Kod dece mogu da budu zahvaćeni glava, lice, vrat, dlanovi i tabani.

Najvažnija dobra higijena

Ova bolest se lako i brzo leči. Iako je češća u uslovima lošijih higijenskih uslova, može da se javi kod bilo koje osobe. Najbolja preventiva je dobra higijena, ali nema mnogo efekta ako se dođe u kontakt sa zaraženom osobom. Tokom prošle godine bilo je više sporadičnih pojava šuge u pojedinim osnovnim školama. Blagovremenom reakcijom stručnjaka GZZJZ sprečeno je širenje ove zarazne bolesti među učenicima beogradskih škola.

(Večernje novosti)