Foto: Marina Lopicic

Savetnik u MUP napravio haos u Americi

CRNA LISTA: SAD brane Božoviću da dođe kod Obame

Na Molitvenom doručku 2014. član SNS pokušao da fotografiše srpsku i kosovsku delegaciju dok su se pozdravljale. Reagovalo obezbeđenje, a on je skinut sa spiska zvanica

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Vladimir Božović, nekadašnji državni sekretar, a sadašnji savetnik u MUP, izvisio je ove godine za pozivnicu za Molitveni doručak u Vašingtonu, saznaje Kurir. Iako godinama važi za redovnog gosta na događaju koji se održava prvog četvrtka u februaru - danas, Amerikanci sada Božoviću nisu poslali pozivnicu zbog skandala koji je napravio prošle godine. - Dok su se srpska i albanska delegacija pozdravljale, Božović je stajao u prikrajku i pokušavao je da glumi paparaca. Namera mu je bila da fotografiše rukovanje srpskih zvanica s Albancima, što je u stvari protokolarna stvar, ali je on smatrao da će time narušiti ugled pojedincima iz naše delegacije, kao i celoj delegaciji.

Samo za odabrane... Molitveni doručak kod Obame

Istorijat skandala Njegova namera nije promakla pripadnicima obezbeđenja, te su ga sprečili da fotografiše. Zbog tog skandala skinut je s liste zvanica i ove godine nije dobio poziv - kaže naš izvor. Da ovog februara neće put Amerike, potvrdio je za Kurir i Božović. - Tačno je da ne idem. Ići će neko drugi jer je u našoj molitvenoj grupi dogovor da se menjamo svake godine - rekao je Božović i dodao da nije napravio nikakav skandal. - To nije tačno - ko iz topa će. A na našu konstataciju da neki od učesnika tvrde da je do incidenta ipak došlo, Božović kaže da „nema više šta da komentariše“. Glupo se vadi Iako on tvrdi da je dogovor u okviru naše grupe da se rotiraju za odlazak u Vašington, po pravilu, pozivnica se dobija na ime i ne može da se daje drugoj osobi. Inače, pozivnice su ove godine dobili šef diplomatije Ivica Dačić, Vuk i Danica Drašković, Nenad Popović, gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, a iz Skupštine Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, Vladimir Marinković, poslanik SDPS, i Aleksandar Jugović, poslanik SPO.

Osilio se LOBIRAO PROTIV DAČIĆA Božoviću, kako saznajemo, ovo nije prvi skandal u vezi s Molitvenim doručkom. On je pre dve godine pokušao da smesti tadašnjem premijeru Ivici Dačiću. - On je lobirao kod organizatora da Dačića ne stave na listu zvanica. To mu, naravno, nije upalilo, ali njegovi mejlovi u kojima pokušava da spreči Dačićev odlazak dospeli su do ljudi iz premijerovog okruženja - kaže naš sagovornik.