Foto: AP

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO KOMANDANT NATO: Ne naoružavajte Ukrajinu, izazvaćemo Rusiju!

General Filip Bridlav upozorio da će Moskva oštro odgovoriti na slanje oružja

Planeta
> 06:50h

BRISEL - Komandant NATO snaga u Evropi Filip Bridlav upozorio je danas da bi slanje modernog naoružanja u Ukrajinu moglo da isprovocira oštar odgovor Rusije.

Bridlav je, tokom zasedanja ministara odbrane članica NATO u Briselu, rekao novinarima da bi oružana pomoć Ukrajini u obračunu sa proruskim snagama izazvala Rusiju da "oštro odgovori".

NATO za sada pomaže Ukrajini u reformi oružanih snaga i u lekovima i opremi za zbrinjavanje ranjenika. Neke zemlje, međutim, zalažu se za slanje defanzivnog oružja kao što su radarski sistemi i uređaji za elektronsko izviđanje i ometanje. Dok u sedištu NATO smatraju da to nije dobra ideja, diplomate ukazuju da Alijansa ne može da spreči članice da na bilateralnom nivou Ukrajini upute vojnu pomoć.

15.19 - Francuska ne podržava ideju da se Ukrajina priključi NATO, saopštio je danas francuski predsednik Fransoa Oland. "Za Francusku je ukrajinsko članstvo u NATO nepoželjno" izjavio je Oland za novinare, a prenosi agencija Sputnjik.

Ukrajinski vojnik piše

Ukrajinski vojnici koji učestvuju u artiljerijskim napadima na Debaljcev ispisuju na raketama kojima granatiraju taj gradić u samproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici poruke mržnje.

"Sad ovu mašinu punimo raketama i šaljemo na prvu liniju. Radićemo", govori mladi ukrajinski vojnik u kameru. Zatim on i njegov drugar uzimaju u ruke flomastere i pažljivo ispisiju na raketama "Umrite, stvorovi" i "Slava Ukrajini", izveštava televizija Lajf njuz.

Poruke su ispisane na čistom ruskom, bez greške.

Inače, ovo je raketni sistem "uragan", iz kog ukrajinska vojska danima granatira Debaljcev, dodaje televizija.

http://www.youtube.com/watch?v=y5ysbWWndH8

14.53 - Bilo kakva odluka Sjedinjenih Američkih Država da snabdeva Ukrajinu oružjem, biće shvaćena kao pretnja po bezbednost Rusije, rekao je danas portparol ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič. On je reagovao na pozive u Vašingtonu i Kijevu da SAD počnu da snabdevaju Ukrajinu oružjem u borbi protiv proruskih snaga, a na dan kad je u poseti Kijevu šef američke diplomatije Džon Keri.

Foto: Printscreen

13.45 - Pristalice i simpatizeri ukrajinske ultranacionalističke partije "Sloboda" od jutros protestuju pred zdanjem Vrhovne rade u Kijevu. Nacionalisti traže da se poslanicima, sudijama i nizu drugih visokih državnih službenika ukine imunitet.

12.10 - Američki državni sekretar Džon Keri stigao je danas u Kijev gde će razgovarati s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom. Ukrajinske vlasti se nadaju isporuci oružane pomoći iz SAD, ali je potpredsednik SAD Džo Bajden danas izjavio je da "nema vojnog rešenja krize u Ukrajini".

12.05 - Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Fransoa Oland doputovaće danas u Kijev, a u petak u Moskvu radi razgovora na najvišem nivou o novom predlogu razrešenja ukrajinske krize. "Zajedno sa Angelom Merkel odlučili smo da preduzmemo novu inicijativu", rekao je Oland na konferenciji za novinare, prenela je agencija Rojters. "Daćemo novi predlog razrešenja konflikta koji će biti zasnovan na ukrajinskom teritorijalnom integritetu", rekao je francuski predsednik konstatujući da sankcije protiv Rusije nisu uspele da "zaustave neprijateljstva".

Frank-Valter Štajnmajer protiv snabdevanja Ukrajine oružjem (Foto: Fonet/AP)

11.50 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je danas, prilikom posete Letoniji - predsedavajućoj EU, zahtevao novu diplomatsku ofanzivu za rešenje ukrajinske krize i izjasnio se protiv isporuke oružja Kijevu, preneli su nemački mediji. "Mi smo mišljenja da još jednom moramo da pokušamo i doprinesemo da se nasilje konačno završi", rekao je Štajnmajer i naglasio da je to deo odgovornosti. Štajnmajer se istovremeno založio protiv isporuke oružja Kijevu jer to ne bi dovelo do poboljšanja situacije u kriznim oblastima i pozvao Evropsku uniju da pokaže odlučnost u konfliktu sa Rusijom, preneli su mediji.

09.20 - U poslednja 24 sata u artiljerijskim napadima na Donjeck poginulo je 9, a ranjeno je 19 osoba. Granatiranje Donjecka pojačano je poslednja dva dana i u centru stalno odjekuju eksplozije. Posebno su snažni artiljerijski napadi noću, javljaju ruski mediji.