Foto: Reuters

Otvoren koridor

(VIDEO) BEŽE IZ PAKLA: Stigli autobusi, počinje evakuacija Debaljceva

I Kijev i Donjeck poslali su ukupno 25 autobusa, a proglašeno je i humanitarno primirje da bi civili mogli da napuste grad

Planeta
> 10:14h

DEBALJCEVO - Konvoji autobusa za evakuaciju civila iz ukrajinskog grada Debaljceva stigli su u taj grad, javlja dopisnik AFP.

I vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike i ukrajinske vlasti poslali su ukupno 25 autobusa. Kako je ranije potvrdio ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Vjačeslav Abroskin, danas je na snagu stupilo humanitarno primirje oko Debaljceva da bi civili mogli da napuste grad.

Debaljcevo je ključno železničko čvorište između dva glavna uporišta proruskih snaga (Luganska i Donjecka), a već danima ga artiljerijskom vatrom zasipaju i ukrajinska vojska i milicija samoodbrane DNR. Organizacija Amnesti internešenel je ove nedelje objavila da je većina od 25.000 stanovnika Debaljceva već ranije otišla, ali se oko 7.000 ljudi još nalazi u tom gradu

Civili će ih Debaljceva biti prevezeni u Gorlovku ili Artemovsk, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin.

http://www.youtube.com/watch?v=vGB1JHKa42c