Foto: Printscreen RT

Građanski rat u Ukrajini

(VIDEO) UŽIVO KIJEV OPTUŽUJE: 1.500 ruskih vojnika i konvoj opreme prešao granicu

Andrej Lisjenko kaže da su Rusi dovukli i 300 komada vojne opreme, kao i raketni sistem "grad"

Planeta
> 12:42h

KIJEV - Najmanje 1.500 ruskih vojnika i konvoj vojne opreme ušli su u Ukrajinu tokom vikenda, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Portparol ukrajinske vojske Andrej Lisjensko rekao je novinarima da je 1.500 ruskih vojnika i 300 komada vojne opreme, uključujući raketni sistem "grad" prešao ukrajinsko-rusku granicu 7. i 8. februara. Oko 170 vozila, uključujući kamione, autocisterne i automobile, takođe su prešli granicu, dodao je Lisjensko, prenela je agencija AFP.

Zzvanični Kijev i Zapad optužuju Moskvu da snabdeva proruske snage opremom i ljudstvom, što Rusija negira navodeći da za to ne postoje dokazi.

Broadcast live streaming video on Ustream

13.35 - Pred zgradom skupštine grada Kijeva upravo je u toku veliki protest zbog povećanja cena gradskog prevoza, a besni Kijevljani traže od gradonačelnika Vitalija Klička da u gradsku kasu vrati pare koje je potrošio na reklamnu kampanju. "Kličko! Pre nego što poskupe karte za metro, vrati u budžet milijardu hrivnji koje si uzeo za reklame", ori se pod prozorima bivšeg boksera. Demonstrati traže da Kličko izađe pred njih, a 50-tak najekstremnijih pokušalo je da se probije u zgradu. Specijalna policija odmah je reagovala i odbila ih. Dosad je karta za metro koštala 2 grivne, a sad je 4 grivne.

12.21 - Ukrajinski poslanik Boris Filatov napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da su ukrajinski vojnici pogodili noćas hemijsku fabriku u Donjecku, a da nisu ni znali šta granatiraju! Filatov je napisao da su vojnici granatirali Donjeck iz raketnog sistema "smerč" (BM-30 tornado). "Sećate se onih junaka koji su zašili bradu 'avijaciji LNR'? Evo ih opet. Ma, kakvi gerilci. Bukvalno: 'roknuli smo po dve udice sa po dva crvića'. Hajde da sačekamo zvanično saopštenje, ali momci nisu znali šta gađaju jer su tukli po koordinatama!", napisao je Filatov na Fejsbuku.

Frank-Valter Štajnmajer (Foto: Reuters)

11.45 - Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas u Briselu da je planirani samit sa Rusijom, zakazan za sredu i Munsku i dalje neizvestan, preneli su nemački mediji u izveštajima sa sastanka šefova diplomatija zemalja Evropske unije. "Nadam se da će biti usaglašene tačke ali moram ponovo da kažem da još uvek nisam siguran (da će se to dogoditi)", izjavio je Štajnmajer novinarima u Briselu. Nemačka vlada je juče najavila da će se lideri Rusije, Ukrajine, Nemačke i Francuske - članica tzv. Normandijskog kvarteta, sastati u sredu u Minsku radi traženja rešenja ukrjainske krize. Ruska agencija Itar-Tass prenela je izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da je susret moguć samo ako prethodno bude usaglašeno "nekoliko pozicija".

10.10 - Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da Kijev mora da obustavi svoju vojnu operaciju na istoku Ukrajine i prestane da vrši ekonomski pritisak na regione koje drže proruske snage, koji se, kako je upozorio, nalaze na "putu bez izlaza praćenom katastrofom".

"Najvažniji uslov za stabizovanje situacije je hitno uspostavljanje primirja i okončanje tzv. antiterorističke, ali zapravo kažnjeničke operacije na jugoistoku Ukrajine", rekao je Putin u intervjuu za egipatski državni list Ahram, uoči dvodnevne posete Kairu. "Pokušaji Kijeva da izvrše ekonomski pritisak na Donbas i ometu svakodnevni život samo pogoršavaju situaciju. To je but bez povratka, praćen velikom katastrofom", istakao je ruski predsednik.

09.10 - Strahovita eksplozija potresla je noćas Donjeck jer je u artiljerijskoj paljbi pogođena hemijska fabrika. Od siline eksplozije zatresle su se kuće u široj okolini fabrike, a porazbijali su se i prozori. Milicija samoproglašene Donjecke Narodne Republike kaže da su granate stigle sa strane ukrajinske vojske, a snage Kijeva uzvraćaju kontraoptužbama i kažu da ne znaju šta je pogođeno. Reč je o vojnoj hemijskoj fabrici DKZHI, koja proizvodi hemijske supstance koje se koriste za izradu eksploziva, municiju i granate. Ovo nije prvi put da su ukrajinske snage gađale tu fabriku; već je bila meta u septembru i novembru, podseća Raša tudej..Vatra je brzo obuzdana i zasad nema izveštaja o žrtvama, ali strahuje se da bi mogle da iscure opasne hemikalije.

09.10 - Ukrajinska vojska je tokom prošle noći izvršila 66 artiljerijskih napada na samoproglašenju Donjecku Republiku, izjavio je portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin, prenosi Itar-Tass.