Jača od invaliditeta

ČELIČNA VOLJA: Posle pet godina stala na noge

Milica Knežević je 2009. doživela tešku saobraćajnu nezgodu i povredila kičmu

Srbija
> 00:00h

ČESTEREG - Šestomesečni boravak u poznatom američkom rehabilitacionom centru u Orlandu učvrstio je Milicu Knežević (21) iz banatskog sela Čestereg u nameri da se izbori sa invaliditetom, ali i da kao motivator pomogne onima koje je zadesila slična sudbina. Ova lepa devojka je 2009. u saobraćajnoj nesreći povredila kičmenu moždinu. Od sumornih prognoza lekara da nikad više neće moći da pomera ekstremitete Miličina čelična snaga volje bila je jača. - Želim da svoja iskustva prenesem ljudima sa sličnim zdravstvenim problemima. U SAD sam otišla zahvaljujući dobrim ljudima koji su sakupili novac u akciji „Želim da koračam, pomozite mi“. Postignuti rezultati premašili su moja očekivanja - u dahu kaže Milica: Trenuci sreće - Uz pomoć osoblja i trenera, nakon dugih pet godina stala sam na noge i načinila prve korake. Kasnije sam to isto sama uradila pomoću hodalice. To su trenuci koje nikad neću zaboraviti. Spisak onoga što su tokom boravka u Orlandu s njenim telom uradili američki stručnjaci zbilja je frapantan:

Ponovo uživa u lepoti života... Milica Knežević

Ragbi u kolicima - Uspela sam sama da se podižem u stojeći položaj, da stojim na kolenima i puzim, hodam na kolenima, vozim bicikl... Pre odlaska u SAD, u Kikindi sam počela da se bavim ronjenjem. U SAD sam se okušala u veslanju u kajaku i surfovanju na okeanu. Igrala sam ragbi u kolicima i probala parasejling. Ove stvari potvrdile su da moj blog „Izaberi da živiš“ ima smisla - naglašava Milica.

Životni ciljevi

Nameravam da ove godine upišem fakultet. Kod kuće neumorno vežbam. Nisu to uslovi kao u Orlandu, ali progresa ima. Počela sam da pomeram levo stopalo i aktiviram noge na načine na koje do sada nisam mogla, kao i da jačam celo telo. Jedan od mojih ciljeva u životu jeste, da uz pomoć dobrih ljudi, otvorim sličan rehabilitacioni centar u Srbiji.Nadam se da će moja ideja biti podržana- odlučna je Milica.

http://www.youtube.com/watch?v=QYbW0LK3MsE