Siva ekonomija cveta čak i u zgradi suda

APSURD: U sudu prodaju kulen, parfeme i deterdžent!

Šverceri sudijama nude parfeme, a manje plaćenim radnicima smrznute proizvode i jeftinu kozmetiku. Salame, viršle i meso stajali pored sredstava za čišćenje toaleta

Društvo
> 23:00h

BEOGRAD - Kobasice, paštete, viršle, pileća prsa, parfemi, prašak i omekšivač za veš prodaju se na crno u hodnicima suda u Obrenovcu, otkrivaju iz organizacije Zaštita potrošača. Oni navode da je proizvode donosila žena kojoj je ulazak u sud i prodaju na crno verovatno obezbedio neko od zaposlenih. - Mlada prodavačica već duže donosi proizvode u sud, a radnicima naplaćuje kad stigne plata. Strašno je što hrana stoji na stolicama i neobrisanim stolovima, bez rashladne opreme iako tu ima i smrznutih proizvoda, viršli, pilećih prsa, čajne, kulena i sira. Sve je pomešano s hemijskim sredstvima za toalet - piše u dopisu koji je Zaštiti potrošača stigao uz video-snimak. - Ogorčen sam što se ovo dešava baš u sudu. Zaposleni s nižim primanjima se nakupuju salame i sanitarnih sredstava, a sudije parfema - napisala je osoba koja je poslala snimak.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović osuđuje ovakvu prodaju. - Zvuči neverovatno da se u sudu, mestu na kojem treba da se sprovodi pravda, prodaje na crno. Suludo je da komunalna inspekcija juri prodavce ljubičica i visibaba, a u sudovima cveta siva ekonomija - kaže Papović za Kurir. Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida upozorava da ovakva vrsta prodaje i kupovine može da ugrozi i zdravlje potrošača. - Ovi prozvodi nisu podlegli nikakvoj kontroli i nije ispitano da li su zdravstveno ispravni - ističe Vida. Do zaključenja broja nismo dobili odgovore iz suda.

Ministarstvo trgovine HITNO ŠALJEMO INSPEKCIJU Iz Ministarstva trgovine kažu da će tržišna inspekcija proveriti ove navode. Za prekršaj nelegalne prodaje kazne su u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara, kao i mera oduzimanja robe koja je zatečena - kaže za Kurir Goran Macura, načelnik odeljenja za opšte poslove u Tržišnoj inspekciji.