Foto: Printscreen Twitter

Drama u Kopenhagenu

(VIDEO) OVO JE TERORISTA KOJI JE NAPAO DANSKU: Ubio je civila i ranio 3 policajca!

Ovaj momak je dugo planirao teroristički napad, kaže danska služba bezbednosti. To je čovek arapskog porekla između 25 i 30 godina

Planeta
> 17:14h

KOPENHAGEN - Prva fotografija osumnjičenog za današnji napad na kafić u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, u kom je bila u toku debata o slobodi štampe, upravo je objavljena!

To je snimak s nadzornih kamera i nije baš najbolji.

Ovaj momak je pucao na kafić baš kad je francuski ambasador Fransoa Zimre završio svoj govor. Skup je organizovao kontroverzni švedski umetnik Lars Vilks, Zimre je prvi tvitovao da je preživeo napad.

Prema prvim informacijama na goste kafića vatru su otvorila dvojica napadača obučenih u crno, koji su posle napada pobegli vozilom marke " polo" u nepoznatom pravcu.

Međutim, danska policija kaže da je reč najverovatnije o jednom napadaču arapskog porekla, starom između 25 i 30 godina, visokom oko 185 centimetara.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Hele Torning-Šmit: Napad je politički motivisan, teroristički. Danska je u povišenom stanju pripravnosti (Foto: Reuters)

Danska premijerka Hele Torning-Šmit izjavila je da je zemlja u stanju povišene pripravnosti nakon "terorističkog napada" u Kopenhagenu čija je meta, prema navodima policije, bio kontroverzni švedski umetnik.

"Mi smo sada sigurni da je napad bio politički motivisan, i stoga da je reč o terorističkom napadu", kazala je ona novinarima u blizini mesta napada u kojem je jedan civil ubijen a trojica policajaca ranjena.

"U čitavoj zemlji je stanje povišene pripravnosti", dodala je, preneo je Rojters.

Foto: AP

Danska služba bezbednosti navodi da je ovo najverovatnije bio dugo pripremani teroristički napad, a policija je na vanrednoj konferenciji za novinare saopštila da su tri policajca lakše povređena.

Ambasador Zimre izjavio je da je neko pucao spolja i ocenio da je namera napadača bila ista kao namera terorista koji su 7. januara u pariskom satiričnom listu Šarli ebdo ubili 12 ljudi.

"Pucali su na nas spolja. Imali su istu nameru kao sa Šarli ebdoom, ali nisu uspeli da uđu (u kafe)", rekao je Zimre. "Mislim da je bilo 50 hitaca, ali policajci navode broj od 200. Neki meci su prošli kroz vrata i svi smo legli na pod", dodao je francuski ambasador.

U trenutku pucnjave, u kafeu je bio u toku skup pod nazivom "Umetnost, bogohuljenje i sloboda izražavanja". Taj skup je organizovao švedski umetnik Lars Vilks koji je dobio niz pretnji zbog crtanja karikatura proroka Muhameda 2007. godine. Vilks je danas bio na skupu u kafeu, ali nije ranjen. Kada boravi u Danskoj, on ima policijsku pratnju.

Umetnik Lars Vilks (Foto: Reuters)

Na spornim karikaturama zbog kojih je napadnut današnji skup, Vilks je na glavu proroka Muhameda docrtao telo psa, kog islam smatra nečistom žitovinjom.

Jedna Amerikanka prošle godine je dobila deset godina zatvora zbog zavere protiv Vilksa. Dva muškarca su 2010. godine uhapšena posle pokušaja da zapale Vilksovu kuću na jugu Švedske. Kafe "Krutenden" (Krudttoenden) u Kopenhagenu najviše je poznat po priređivanju džez koncerata.

Napad se dogodio nešto više od mesec dana posle masakra u prostorijama pariskog satiričnog časopisa Šarli Ebdo, koji su došli na udar islamista zbog svoje izdavačke politike i objave karikatura Muhameda .

U kafiću u trenutku napada kako izveštavaju danski mediji bili su pristuni francuski ambasador, koji je završio svoj govor u trenutku kada su napadači otvorili vatru. prve informacije su govorile da je on ranjen, ali je to uskoro demantovano.

Foto: AP

Skupu je prisustvovao i Lars Vilks, švedski umetnik koji je postao poznat kao autor karikatura proroka Muhameda.

Foto: Reuters

Kako javlja CNN tribinu o slobodi govora u Kopenhagenu organizovali su pristalice Larsa Vilksa švedskog karikaturiste čije karikature proroka Muhameda iz 2007 sa telom psa- životinje koju konzervativni muslimani smatraju nečistom izazvalo proteste i revolt.

(RT/CNN)