Foto: Saša Urošev

U Iđošu kod Kikinde

SVETOM TRIFUNU U ČAST: Vino teklo u potocima

Na 15. Danima vina, u sklopu obeleževanja slave vinara i vinogradara, uručene nagrade najboljim proizvođačima rajskog pića I evocirane uspomene kad se vino pilo na kilo

Srbija
> 00:00h

IĐOŠ: Vino od višanja koje je proizveo Isidor Bajkin, dugogodišnji proizvođač rajkog pića iz Kikinde, pobednik je 15. „Dana vina“, manifestacije pokrajinskog karaktera, koja je u banatskom selu Iđoš, okupila vinare iz svih krajeva Vojvodine. Nije bilo lako enolozima iz Vršca, Temerina i Čoke da u konkurenciji 140 uzorka izaberu vino nad vinima. Morali su da probaju po 43 uzorka belih i crvenih vina, 33 roze vina, 13 šiler i osam voćnih desertnih vina.

A upravo se u toj kategoriji krilo pobedničko:

-Malo ko u današnje vreme proizvodi vino od voća, a ja ga pravim od dunja, jabuka, malina ili višanja. Postupak pravljenja voćno desertnih vina je veoma zahtevan. Iziskuje puno truda i znanja. U tome ne oskudevam jer se ovim poslom bavim od 1977. godine- priznaje za Kurir Isidor Bajkin, vlasnik šampionskog vina.

Isa Panić, predsednik udruženja vinara i vinograda “Šasla” iz Iđoša, kaže da su se i ovog puta potrudili da ugoste sve proizvođače I ljubitelje vina:

-Vrednujući rad kolega vinara i kvalitet njihovih proizvoda, podelili smo ukupno 101 medalju. Nasuprot nepovoljnoj godini koju je karakterisao velik broj kišnih dana, većina vinara je ipak uspela da napravi kvalitetna vina-naveo je Panić.

Dok je u čast Svetom Trifunu, vino teklo u potocima, oživela su sećanja da dane kad su Iđošani pili vino "na kilo". Ko bi, pričali su danas meštani, imao novaca a vino mu se pilo, pre nego što bi ušao u podrum, morao je da stane na vagu:

-Domaćin bi ga izmerio i zatefterio težinu. Kad bi vinopija ugasio žeđ, ponovo je morao na kantar. Nakon izlaska iz podruma, plaćao je razliku u težini. Nekima su "udarali crtu", pa bi im naplaćivali kasnije, uz kamatu, naravno- prisetili su vinari ispijajući čaše rujnog vina.

(S.U.)