Foto: YTPS

Veliki lajk

NEVEROVATNA OPERACIJA: Presadio palac sa noge na ruku!

Džejms Birn doživeo je nesreću na poslu i ostao bez palca leve ruke. Odsečeni prst je sačuvao i odneo u lokalnu bolnicu, a tamo su mu predložili nešto potpuno bizarno

Ludi svet
> 00:00h

Dvadesetdevetogodišnji stolar Džejms Birn doživeo je nesreću na poslu i ostao bez palca leve ruke. Sekao je dasku i slučajno je sebi motornom testerom odsekao prst. Odsečeni palac je sačuvao i odneo u lokalnu bolnicu. Hirurzi su prvobitno pokušali da mu palac zašiju, ali uprkos mesecima lečenja i tretmana, krv nije krenula da teče kroz ovaj prst koji je morao da se otkloni.

Hirurzi su predložili nešto potpuno bizarno kako bi mu sačuvali potpunu funkcionalnost leve šake i izložili su ideju da mu presade palac sa levog stopala na levu šaku. Operacija je izvedena u Bristolu, septembra prošle godine.Stručnjaci su zaključili da je najpametnije da urade ovo apstraktno presađivanje i da će odstranjivanje palca sa noge samo kratkotrajno uticati na ravnotežu ovog mladog samohranog oca. Dva meseca nakon zahvata, palac se primio u potpunosti, a čak su mu dali i ime – Tobi, piše Dejli mejl.

„Nisam verovao da tako nešto može da uspe! Hirurški tim je bio odličan i oni su zajedno sa medicinskim sestrama odlično odradili posao! Negovali su me besprekorno!“, izjavio je Džejms. Reakcije na ovaj postupak su različite. Činjenica je da je Džejmsu palac na ruci neophodan da bi mogao da nastavi da se bavi svojim poslom. Ljudi ga često pitaju šta mu je sa palcem i zašto je tako debeo i nadut. „Oni prosto ne mogu da veruju da je to zapravo moj nožni palac!“, kaže Džejms.

Palac trenutno nema punu funkcionalnost, ali je očekivano da će u kratkom vremenskom periodu moći da ga koristi kao da je pravi uz pomoć intenzivne fizioterapije. Kasnije će morati da ode na još jednu operaciju, kojom će da mu odstrane parče žice koji drži kosti zajedno dok ne srastu. (N. Đorđević)

http://www.youtube.com/watch?v=WLIN4bdJGTI