Foto: Tanjug

Premijer o tvrdnjama da utiče na medije

Vučić: Nisam cenzor, ne mešam se u to šta ko piše

Predsednik Srbije naveo da bi ocena o stanju u medijima trebalo da se zasniva na činjenicama, a ne glasinama

Društvo
> 17:36h
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se ne meša u pisanje i rad medija. - Šta hoćete, da budem cenzor, da kažem da ne smete nešto da pišete. Ne mešam se u pisanje i rad medija - rekao premijer novinarima na pitanje da prokomentariše pisanje lista "Odbrana", u kojem je objavljen tekst "Zaštitnik protiv zaštitnika".

U tom tekstu konstatuje da se sistem odbrane već mesec dana nalazi "pod unakrsnom medijskom paljbom". Takođe, ocenjuje da je sada možda pravo vreme da se u institucionalnim okvirima razmotri odgovornost onih koji su doveli u pitanje kredibilitet sistema odbrane. Premijer Srbije je naveo da je potpuno saglasan sa evropskim komesarom Johanesom Hanom u ocenama situacije u srpskim medijima i da je to veoma važno pitanje, te da su bitne činjenice u tom slučaju. Han je kazao da je upoznat o optužbama za cenzuru u medijima, ali je dodao da su za to potrebni dokazi. Njegova portparolka Maja Kocijančič kasnije je pojasnila da opaska evropskog komesara da su za tvrdnje o pogoršavanju položaja medija u Srbiji nužni dokazi jedino znači da to traži demokratsku raspravu, zasnovanu na činjenicama i vladavini zakona.

Vučić je rekao da i u izjavi Maje Kocijančić ne vidi ništa sporno i da nema primedbi. Kako je naveo, u suprotnom već reagovao, jer nema problem da kaže kad mu se nešto ne sviđa.

- Ta izjava pokazuje da je stanje u medijima važno pitanje u Srbiji. Stvari treba da se zasnivaju na činjenicama a ne na glasinama - ocenio je premijer.
http://www.youtube.com/watch?v=IF7aYNw34RM