Foto: Nemanja Pančić

Neobična priča Nesuđeni fudbaler, a danas glumac

Aleksandar Filimonović: Idem u Holivud jer u Srbiji nema uloga za mene

Svestran Moje ambicije ne mogu biti ispunjene u našoj zemlji. Amerika ima mnogo veće tržište, dok se ovde radi za mali novac

Pop kultura
> 13:16h

Talentovani glumac Aleksandar Filimonović (32), koga je publika upoznala preko uloga na televiziji i u serijama „Ravna gora“ i „Montevideo, bog te video“, seli se početkom marta u Ameriku. Nesuđeni fudbaler Totenhema i član Mense već je obišao skoro pola sveta, jer se školovao u Moskvi, Londonu i Njujorku. - Moje ambicije ne mogu biti ispunjene u našoj zemlji jer se bavim plesom, pevam i odlično poznajem borilačke veštine. Srbiju veoma volim i želeo bih jednog dana da se vratim. Amerika ima mnogo veće tržište i moje sposobnosti mogu biti više cenjene. Hoćeš li i ti u Njujorku glumiti Srbina kao lošeg momka? - Detinjstvo i veći deo školovanja proveo sam u Londonu i Moskvi. Govorim ruski i engleski kao da su mi maternji. Dobio sam ulogu u Lorkinom komadu „Krvava svadba“ u režiji Sanje Beštić, koji će se igrati na Brodveju, kao i u dva filma. Igraću Amerikance, ne teroriste, ratnike iz istočne Evrope i latino ljubavnike, što je slučaj s većinom naših glumaca. Baratam dobro svim akcentima. Da li ti je želja da stigneš do Holivuda? - Daću sve od sebe. Imam šta da pokažem. Nadam se da će biti prilike da me vide pravi ljudi. Odabrao si glumu, a mnogi su mislili da ćeš biti fudbaler engleskog Totenhema? - Moj otac Miloš bio je fudbaler, a dar za glumu i ples nasledio sam od majke Ljiljane, koja je bila član dramske sekcije Mije Aleksića. U srednjoj školi bio sam u podmlatku Rada, što mi je omogućilo stipendiju da idem u Englesku da studiram informatiku. Igrao sam fudbal za reprezentaciju Londonskog univerziteta. Za mene su se raspitivali ljudi iz Fulama, Čelsija, Redinga i Totenhema. Nisam želeo da napuštam fakultet i zato nisam prihvatio ponudu. Osećao sam da me nešto drugo vuče. Počeo sam da idem na časove glume i posle nastavio sa usavršavanjem u Americi, u institutu „Li Strazberg“. Sviraš i gitaru? - Sviram dobro rok, ali i klasiku. U poslednje vreme malo sam je ostavio po strani. Ko su tvoji uzori? - U mom odrastanju Bjela i Nikola Kojo su mi bili idoli. Kod Radoša Bajića u „Ravnoj gori“ dobio sam priliku da budem s njim u istom kadru. Kod Bjele si dobio ulogu u „Montevideu“ kad je prošao kasting? - Došao sam iz SAD, otvorio novine i video da Bjelogrlić počinje da snima film. Nabavio sam njegov broj i poslao mu SMS. Došao sam na kasting i našla se za mene uloga koja nije bila dodeljena. Moj lik Ljubiša Stevanović Leo bio je stub odbrane reprezentacije, nešto kao Nemanja Vidić danas.

Sitna lova U SRBIJI SE GLUMI ZA 50 € Koliko glumci zarađuju u Srbiji, a koliko u Americi? Dan snimanja kod nas kreće se od 50 do 1.000 evra. U Americi, ako si član udruženja filmskih glumaca, imaš minimalnu platu od oko 1.600 dolara na dan, a odlične pare dobijaju se i za svaki prekoračeni sat. Kod njih se plaćaju i studentski filmovimi.