Foto: Tanjug

Biraju nove delegate

IZBORI ZA PRIVREDNU KOMORU: Glasovi se šalju od 24. do 26. februara!

Pravo glasa imaju svi samostalni preduzetnici, bez obzira na državljanstvo, dakle i Srbi koji imaju svoja preduzeća i radnje u Beču i drugim pokrajinama Austrije

Austrija
> 15:38h

BEČ - Od 24. do 26. februara održavaju se izbori za Privrednu komoru (PK) Austrije. Izbori su na pokrajinskim nivoima, biraju se delegati u poslovnim granama koji kasnije biraju svoje vodeće predstavnike u parlamentima i predsedništvima PK. Podsećamo, glasaće se poštom, a pravo glasa imaju svi samostalni preduzetnici, bez obzira na državljanstvo, dakle i Srbi koji imaju svoja preduzeća i radnje u Beču i drugim pokrajinama Austrije.

U Beču, stanovništvom najvećoj i privredno najjačoj austrijskoj pokrajini, glavna dilema je da li će Privredni savez (Wirtschaftsbund, skr. WB), organizacija Narodne partije Austrije (ÖVP), zadržati apsolutnu većinu u telima bečke Privredne komore.

Ovi izbori će pokazati koliku zaista podršku ima NEOS među privrednicima. Ova mlada austrijska partija u poslednjih godinu i po dana uspela je da osvoji poslanička mesta na svim izborima na koje je izašla: za EU, u Saveznom parlamentu Austrije, kao i na izborima za parlamente austrijskih pokrajina koji su bili održani u međuvremenu. NEOS nastupa po prvi put na izborima za PK, sa svojom listom UNOS.

Narodnjački WB bi mogao da izgubi apsolutnu većinu u bečkoj PK samo ako procenat izlaska samostalnih preduzetnika na izbore bude znatno veći nego što je bio na poslednjim izborima 2010.godine. Tada je na izbore u Austriji izašlo 41,3 odsto svih sa pravom glasa, a u Beču samo 29,4 odsto glasača. Manje izašlih na izbore bilo je samo je u Forarlbergu 16,6 odsto.

Ovaj put su Socijaldemokratski privredni savez (SWV) i koalicije drugih partija (Slobodarci, Zeleni, NEOS) imali nešto jaču kampanju za izbore za PK Beča, ali je pitanje da li će to privući više samostalnih privrednika da glasaju.