Foto: Aleksandar Davinić

Kombi sleteo s puta kod sela Donje Krajince

VIDEO NESREĆA KOD LESKOVCA KAKVA SE NE PAMTI: 20 imigranata povređeno, slomili kičme, noge, ruke

Pet emigranata ima povrede koje su opasne po život, a reč je o povredama kičmene moždine i krvarenju u mozgu. Svi povređeni smešteni su u leskovačku bolnicu i niški kličnički centar. Vozač kombija u bekstvu

Crna Hronika
> 00:00h

LESKOVAC - Vozilo s imigrantima jutros oko 4.30 sati sletelo je s puta Grabovnica-Niš, kod sela Donje Krajince i prevrnulo se.

Povređeno je oko 40 ljudi od čega 20 teže i svi su prebačeni u leskovačku bolnicu i niški klinički centar. Pet emigranata ima povrede koje su opasne po život, a reč je povredama kičmene moždine i krvarenju u mozgu.

Foto: Aleksandar Davinić

Nesreća se dogodila na deonici puta od Vrabovice ka Nišu kada se prevrnulo vozilo koje je bilo prepuno emigranata. Oni su, prema prvim informacijama, iz Nigerije, Bangladeša i Sirije i ilegalno su ušli u Srbiju, a verovatno su krenuli ka Mađarskoj i EU.U Urgentnom centru kažu da se ovakva nesreća ne pamti, a na autoputu je u toku uviđaj.

DEZORIJENTISANI: Azilanti nemaju pojma ni u kojoj su zemlji, ni kud su pošli

Prema rečima dr Miodraga Stojkovića, načelnika Urgentnog centra pet pacijenata ima prelome kičme, noge i ruke ili teške povrede abdomerna i kičmene moždine. Nakon ukazane pomoću prebacujemo ih na dalje lečenje u centrima u Nišu, Kragujevcu i Beogradu, rečeno je Kuriru. Od onih koji znaju nešto malo engleskih mogli smo da razaznamo, pored izuzetne zbunjenosti, da pojma nemaju ni u kojoj su zemlji, ni kud su pošli.

Prema prvim i nezvaničnim procenama, pretpostavlja se da je uzrok nesreće pospanost vozača i neprilagođena brzina, s obzirom na to da se kombi, nakon što je sleteo s puta prevrnuo i zaustavio 150 metara dalje u njivi.

(A. D.)

"Vozilo koje se prevrnulo je kombi iveko i u njemu je bilo oko 30 azilanata", potvrdio je portparol Policijske uprave u Leskovcu Boban Zdravković. On je kazao da se još ne zna tačan broj osoba koje su bile u kombiju.

Direktor leskovačke Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević kazao je da je na odeljenjima hirurgije i ortopedije zbrinuto više od 30 stranih državljana sa teškim i lakim povredama."Imamo tri osobe koje su teže povređene dok se kod većine radi o lakšim povredama. Aktivirali smo skoro kompletno medicinsko osoblje i dodatno sarađujemo sa službama Doma zdravlja tako da je svima pružena prva pomoć. U kontaktu smo i sa Ministarstvom zdravlja tako da sve činimo kako bi pomogli tim ljudima", kaže Dimitrijević.

Saobraćaj na autoputu Koridora 10 između Leskovca i Niša nije bio u prekidu tokom uviđaja. MUP je u međuvremenu saopštio i da je vozač kombija u bekstvu.

Niš: Dvojica ilegalnih migranata životno ugrožena

U Niškom kliničkom centru do sada su zbrinuta četvorica ilegalnih migranata, koja su jutros povređena na autoputu Leskovac - Vranje, od kojih su dvojica životno ugrožena, rekao je direktor Kliničkog centra Zoran Radovanović. Dvojica životno ugroženih nalaze se na Klinici za neurohirurgiju sa teškim telesnim povredama i priključeni su na respiratore, naglasio je on na konferenciji za novinare. Druga dvojica povređenih su na Klinici za ortopediju i imaju prelome podkolenice.Radovanović je rekao da je kontaktiran i Institut za javno zdravlje u Nišu i da će u skladu sa propisima preduzeti mere iz svojih nadležnosti kako bi se proverilo da li pacijenti boluju od nekih zaraznih bolesti koje nisu karakteristične za ovo podneblje. U skladu sa merama, ukoliko bude potrebno ti pacijenti će biti adekvatno smešteni. Na autoputu između sela Donjeg i Gornjeg Krajinca, kod Leskovca, jutros oko 4.30 časova sleteo je kombi "Iveco" u kome je bilo oko 40 ilegalnih migranata.Direktor leskovačke Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević kazao je Tanjugu da je u toj bolnici zbrinuto 37 pacijenata, a da su zbog težine povreda četiri osobe transportovane za Niš i isto toliko za Beograd. Migranti iz Sirije, Bangladeša i Nigerije ilegalno su ušli u Srbiju, a pretpostavlja se da su krenuli ka Mađarskoj, odnosno EU.

(Tanjug/RTS)

http://www.youtube.com/watch?v=FE967P_XfxM