Foto: Printskrin Ok Radio

SKANDAL U BOLNICI VRANJU

PRIJAVA PROTIV LEKARKE Kolege optužile doktorku da se lažno predstavlja kao kardiolog

Radnici Zdravstvenog centra u Vranju tvrde da načelnica Internog odeljenja Dušica Stanković nije završila subspecijalizaciju iz kardiologije

Društvo
> 00:00h

Radnici Zdravstvenog centra u Vranju podneli su krivičnu prijavu protiv načelnice Internog odeljenja te ustanove Dušice Stanković, u kojoj tvrde da se ona lažno predstavlja kao kardiolog, iako nije završila specijalizaciju iz te oblasti.

Ona se, kako tvrde potpisnici prijave, „nezadovoljni radnici Zdravstvenog centra“, potpisuje kao internista-kardiolog, a subspecijalizaciju za kardiologa nije ni završila. Takođe, premanjihovim rečima, Stankovićeva ima i pečat na kome piše internista - kardiolog.

- Proces je u fazi provere navoda iz te krivične prijave – kaže vršilac funkcije osnovnog javnog tužioca u Vranju Milica Petković.

Portal radija OK piše da je povodom u bolnici je boravila i policija, koja je ispitivala tačnost navoda protiv Stankovićeve. Njihov izvor navodi da je Stankovićeva, po završetku magisterijuma, usmeno je položila subspecijalizaciju iz kardiologije, ali da nije odbranila rad. - Prema tome, doktorka Dušica Stanković je doktor specijalista interne medicine, ne i kardiologije. Ne osporava se ovde njeno znanje, već to što na pečatu piše da je kardiolog. To bi isto bilo kada bi na mom pečatu pisalo ginekolog, samo zato što volim ginekologiju ili planiram da završim subspecijalizaciju – kaže sagovornik OK radija, čijeime se ne navodi.

U krivičnoj prijavi protiv Stankovićeve stoji da potpis „kardiolog“ u velikoj meri menja njena ovlašćenja kao lekara specijaliste. "Prema pravilnicima o izdavanju lekova, određene lekove na teret RFZO pacijentima mogu da propišu samo subspecijalisti, u ovom slučaju samo kardiolozi. Dalje, odgovarajuća mišljenja o određenim bolestima srca mogu da daju isključivo kardiolozi. Kada se vrši procena invalidnosti kod fonda PIO za invalidsku penziju, kardiolozi daju svoje mišljenje. Njihova mišljenja ne proverava komisija PIO, jer prihvata izveštaj dat od strane stručnog lica, kardiologa", stoji u prijavi, u kojoj se dalje dodaje da je Stankovićeva zloupotrebila i službeni položaj.

Načelnica Internog odeljenja Dušica Stanković izjavila je za OK radio da prvi put čuje za krivičnu prijavu protiv nje. Na pitanje da li je subspecijalista kardiolog, Stankovićeva je odgovorila pitanjem. – Zbog toga što tu prijavu vi imate, a ja je nemam, mogu i ja sad da podnosim prijave. Ne želim više ništa sa vama da pričam – rekla je Stankovićeva.

Direktor Zdravstvenog centra u Vranju Vladimir Stamenković koji je nakon dolaska na tu funkciju doktorku Stanković imenovao za načelnicu Internog odeljenja, u svom poznatom maniru, nije želeo da se odazove pozivu novinara OK Radija.

Upravnik Bolnice Zvonimir Đorđević kaže da zna sve o slučaju doktorke Stanković. Kako tvrdi, ona više ne koristi pečat sa potpisom “kardiolog”. – Znam da je završila usmeni deo subspecijalizacije i pred odbranom je rada. Pečat koji je uradila nije realan prema njenoj školskoj spremi. Reagovali smo nakon posete inspekcije i naloženo joj je da taj pečat više ne koristi – kaže Đorđević.

Inače, ukoliko se ispostavi da je Dušica Stanković kriva po tačkama koje joj se stavljaju na teret, zaprećena joj je kazna zatvora i do pet godina.

OK radio