Foto: Reuters

Džejms Komi kod premijera Srbije

ISTORIJSKA POSETA: U Srbiju prvi put dolazi direktor FBI

Jedna od tema razgovora biće i otvaranje regionalne kancelarije Federalnog istražnog biroa u Beogradu. Očekuje se unapređenje saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala

Društvo
> 00:00h

BEOGRAD - Džejms Komi, direktor američkog Federalnog istražnog biroa (FBI), sutra dolazi u posetu Beogradu. Ovo će biti istorijska poseta budući da nijedan šef FBI nikad nije dolazio u Srbiju. Komi će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Borba protiv terorizma

Kako Kurir saznaje, jedna od tema biće i razmatranje mogućnosti da FBI otvori regionalnu kancelariju u Beogradu kako bi se dodatno unapredila saradnja u borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala. - Na sastanku će se, svakako, razgovarati i o borbi protiv terorizma, kao i operativnoj razmeni podataka i spremnosti Srbije na saradnju sa FBI u suzbijanju svih vidova kriminala, poput trgovine ljudima, narkoticima i oružjem. Trebalo bi da bude reči i o nastavku pomoći u obuci kadrova iz Srbije na Akademiji FBI i na specijalističkim antiterorističkim kursevima, te u programima obuke za spasavanje i oslobađanje talaca - kaže izvor Kurira iz MUP Srbije.

Prvi premijer Srbije koji će ugostiti glavnog čoveka FBI... Aleksandar Vučić

Šef FBI će se, osim s Vučićem, sastati i s ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, čijem se pozivu i odazvao, kao i s komandantom Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Spasojem Vulevićem. Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, ocenjuje da će ova značajna poseta unaprediti saradnju između naših službi bezbednosti i FBI.

Korisno za nas

- Pretpostavljam da će glavna tema biti terorizam i organizovani kriminal, pre svega borba protiv trgovine narkoticima. Mi u vezi s tim već imamo dosta dobru saradnju sa FBI i rezultati su vidljivi - kaže Dragišić. Govoreći o mogućnosti otvaranja kancelarije FBI u Srbiji, sagovornik Kurira kaže da bi to bilo prilično korisno za našu državu jer bismo imali globalni pregled onoga što se u svetu dešava. - Srbija bi podizanjem saradnje na taj najviši nivo postala mnogo bezbednija zemlja - zaključuje on.

O Komiju SUPROTSTAVIO SE BUŠU - za šefa FBI izabran sredinom 2013. - 11. direktor u 107 godina dugoj istoriji FBI - profesor prava na univerzitetu Kolumbija - bio zamenik američkog državnog tužioca - postao poznat kad se 2004. suprotstavio predsedniku Džordžu Bušu i programu elektronskog praćenja