Foto: Nebojša Mandić

Kadrovska rešenja

SKUPŠTINA SRBIJE: Poslanici danas o sudijama

Parlamentarci će razmatrati predloge odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a koje je podneo Visoki savet sudstva

Politika
> 00:00h

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije nastavljaju danas rad razmatranjem kadrovskih odluka Visokog saveta sudstva i zbirne liste kandidata za izbor članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Parlamentarci će razmatrati predloge odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a koje je podneo Visoki savet sudstva.

Za sudije Prvog osnovnog suda u Beogradu predloženo je 12 sudija, a u obrazloženju se navodi da je Komisija za izbor sudija obavila razgovor sa kandidatima koji su podneli prijavu na oglas za izbor sudija.Visoki savet sudstva utvrdio je koji kandidati ispunjavaju sve kriterijume i merila za izbor sudija.

Takođe, predloženo je da se za sudije Osnovih sudova u Kragujevcu, Ivanjici, Novom Pazaru i Sjenici izabere ukupno 16 sudija, odnosno u Osnovnim sudovima u Majdanpeku, Pirotu i Negotinu ukupno sedam.Visoki savet sudstva je za sve kandidate pribavio mišljenja o stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti za obavljanje sudijske funkcije.

Na početku poslanička pitanja Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas prvu sednicu prolećnog zasedanja, a na početku radnog dana koriste pravo da od predstavnika vlasti zatraže određene informacije. Parlamentarci će potom razmatrati predloge odluka o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, a koje je podneo Visoki savet sudstva, kao i zbirnu listu kandidata za izbor članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Na zbirnoj listi kandidata za članove Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje je 21 član, a skupstinski Odbor za obrazovanje, naukku, tehnološki razvoj i informatičko društvo predložio je da se ta odluka donese po hitnom postupku budući da je mandat članovima tog tela istekao 29. decembra.