Foto: Shutterstock

Ukusno i lekovito

Ovo je recept za najzdraviji hleb

Ukoliko ne možete da zamislite obrok bez hleba, neka to bar bude zdravo pecivo

Pop kultura
> 00:00h

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa.

Ova vrsta hleba sadrži male količine kvasca i soli, a nema aditiva, konzervansa i sličnih supstanci. Pecivo je bogato proteinima, vitaminima, amino kiselinama, zdravim masnoćama, ugljenim hidratima i mineralima. Takođe, sadrži i nekoliko puta više biljnih vlakana nego običan hleb od belog brašna. Potrebno je više vremena za pripremu, ali ukus i zdravi sastojci sigurno će opravdati vaš trud.

Za pripremu zdravog hleba je potrebno: 300 g pšenice 100 g ječmenih pahuljica 2 kašike susama 2 kašike lanenog semena 2 kašike očišćenih semenki suncokreta kašičica soli 20 g kvasca + 50 ml vode

Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija. Kako se pšenica ne bi pokvarila, povremeno menjajte vodu.

Nakon tri dana iscedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu. Trebalo bi da dobijete smesu sličnu brašnu. Mlevenoj pšenici dodajte ječmene pahulje koje ste pre toga držali malo u vodi da omekšaju. Seme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu. U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera pa sačekajte da nadođe. Nadošli kvasac dodajte smesi, posolite i zamesite testo. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno.

U rernu zagrejanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hleb da se peče. Vlažna sredina će pomoći u narastanju testa. Pecite hleb ok 45-50 minuta.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ: Pita od starog hleba 7 trikova za dobro testo Kako da testo brže naraste Napravite najmekše domaće kiflice Za savršena peciva: Kako se pravilno koristi svež kvasac