Foto: Profimedia

Smešno i tužno

I VI BISTE SADA MOGLI DA PLATITE HENDRIKSA: Koliko su najveće muzičke legende zaradile od Vudstoka

Džimi Hendriks zaradio je najviše od svih izvođača koji su nastupali i sa sobom je odneo 18.000 dolara

Pop kultura
> 00:00h

Vudstok se smatra jednim od najvažnijih događaja u istoriji muzike. Festival, koji je održan u avgustu 1969. godine privukao je oko pola miliona ljudi, a zvezde su bili Džimi Hendriks, Dženis Džoplin, Grejtful Ded, Dži Koker i mnogi drugi. Ne samo da su nastupi ovih izvođača postali klasični trenuci koji se pamte sa Vudstoka, već su tada nastale i reprezantivne fotografije kontrakulture Amerike tokom tog vremena.

Legendarni nastup Hendriksa na Vudstoku, foto Profimedia

Prosto se zapitate koliko košta koncert te veličine i tog uticaja? Kao što već znate, mnogi od najvećih savremenih umetnika zarade sa festivala broje u stotinama hiljada dolara. Na primer Bob Dilanova cena se kreće od 150-200 holjada dolara, Adel vredi 750.000, dok se recimo Arkejd Fajr može priuštiti za 150.000. Džastin Timberlejk ima gigantsku zaradu od milion dolara koja lako može da vas stavi u dug decenijama koje dolaze.

Posetioci Vudstoka, foto Profimedia

Nakon ovih cifri, lako bi bilo da zamislimo da postavka jednog velikog Vudstoka lako može da unovči ovoliki novac (ako ne i više). Međutim, prema arhiviranim dokumentima, to baš i nije bilo tako. Kako pokazuje monetarni slom, Hendriks je zaradio najviše novca od festivala oko 18.000 dolara ( to je otprilike 112.000 dolara u 2015. godini). "Krv, znoj i suze" (15.000), Džoan Baez (10.000), Kridens Klirvoter Revajvl (10.000) i The Band (7.500) su top 5 najplaćenijih izvođača Vudstoka.

Dženis Džoplin na Vudstoku, foto Profimedia

Činjenica je da je bilo novca koji se i tada motao oko festivala, ali sam događaj nije bio skup kao što su današnji festivali sa ogromnim budžetom i produkcijom.

Ovo je lista zarada svih izvođača sa festivala:

Zarade svih izvođača