Foto: Sasa Urosev

Livnica Kikinda Automobilska industrija

KIKINDA: Otkazi za više od 300 radnika

Krajem marta zatvoriće se pogon Topli delovi koji nije bio profitabilan. Za prekobrojne radnike, otpremnine od 100 evra po godini staža

Srbija
> 00:00h

KIKINDA: Pod teretom ekonomske krize koja traje od 2008. godine, ali i finansijskih i poteškoća sa likvidnošću, uprava Grupe “Cimos”, vlasnik fabrike “Livnica Kikinda Automobilska industrija”, odlučila se za proces restrukturiranja. To podrazumeva odricanje manje profitabilnih proizvodnih celina u čitavom sistemu, pa i u “Livnici Kikinda Automobilska Industrija”.

U “Cimosu” smatraju da će se na taj način svoriti uslovi za dugoročnu stabilizaciju i konkurentnost svetski poznatog proizvođača delova za automobilsku industriju:

-Krajem marta zatvoriće se pogon “Topli delovi”, koji je stvarao gubitke i za koji nismo mogli da obezbedimo sredstva za profitabilan rad. Duže vreme „Cimos“ je tražio rešenja kako da u pogonima koji ostaju da rade, zadrži određen broj zaposlenih iz “Toplih delova”. Nažalost, za 300 radnika nismo našli druga radna mesta, pa će postati tehnološki višak. Oni će ostvariti sva prava na osnovu Zakona o radu, a to znači pravo na srazmeran godišnji odmor, isplatu zarade i pravo na zakonom propisanu otpremninu- saopštila je uprava Grupe „Cimos“.

Ilija Drljić, predsednik Saveza samostalnih sindikata za opštine Kikinda, Ćoka, Nova Crnja i Novi Kneževac, kaže za Kurir da se na spisku prekobrojnih nalazi 326 radnika:

-Preovlađuju osobe starosti između 30 i 50 godina, koje imaju od 15 do 20 godina staža. Na spisku prekobrojnih je dosta žena, pa čak i samohranih majki. Sugerisaćemo upravi fabrike da se za njih nađe mesto u nekom od tri preostala pogona u kojima radi 930 ljudi-kaže Drljić.Opredeljenje “Cimosa” je da slobodne i neprofitabilne pogone ponudi na prodaju ili iznajmi. U završnoj fazi je dogovor o prodaji jednog, ranije zatvorenog pogona kikindskoj firmi “Grindex”. Radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom, otpuštaće se u naredna tri meseca.

Slovenačka ulaganja u kikindsku fabriku

“Cimos” je pre 11 godina postao vlasnik fabrike u Kikindi . U potpuno novu livnicu čelika, izgrađenu 2005. godine, uloženo je oko 11 miliona evra. Investirano je i u pogon "Metalac" za mašinsku obradu diskova, zatim u novu opremu, informatički sistem i obuku kadrova.

(S.U.)