Foto: AP

Prvi korak ka OI

OVEREN PLASMAN NA ZAVRŠNI TURNIR SVETSKE LIGE: Srpski Delfini opet rasturili Nemce

Podmlađena reprezentacija Srbije poigrala se sa gostima iz Nemačke

Ostali sportovi
> 21:58h

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je večeras u Kragujevcu selekciju Nemačke sa 14:8 (3:3, 4:2, 3:1, 4:2) i teoretski osigurala učešće na završnom turniru Svetske lige.

Izabranici selektora Dejana Savića ubedljivo su vodeći u B grupi s maksimalnim učinkom nakon prethodnih pobeda protiv Španije u Nišu (9:1) i Madridu (15:9), Nemačke u Hamburgu (19:10) i Rusije u Astrahanju (17:8).

U poslednjem 6. kolu srpski vaterpolisti dočekuju Rusiju 14. aprila u Kruševcu.

Savić je večeras protiv Nemaca izveo podmlađen sastav, od iskusnijih u timu su bili Filipović i golman Mitrović, ali očekivana pobeda nijednog trenutka nije došla u pitanje.

Osim u prvoj četvrtini, Srbija je dominirala u bazenu Sportskog centra "Park", bez većih problema kontrolisala je utakmicu i još jednom "potopila" Nemačku posle trijumfa u Hamburgu.

Mlade snage opravdale su Savićevo poverenje, posebno igrom u odbrani, a nejefikasniji su bili Filipović sa pet i Strahinja Rašović sa četiri gola.

U drugoj utakmici 5. kola Rusija je kod kuće pobedila Španiju sa 9:8 (3:3, 4:3, 1:1, 1:1)

Tabela: Srbija 15 bodova, Rusija 12, Španija 3, Nemačka 0.

Srbija je branilac trofeja Svetske lige, ali ovogodišnje takmičenja ima poseban značaj pošto će pobednik izboriti direktan plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016.

Završni turnir Svetske lige biće održan od 23. do 28. juna u italijanskom gradu Bergamu.

"Zasluženo smo pobedili. Bilo je grešaka, hteli su momci da se dokažu i u prevelikoj želji su ponekad i grešili. Nismo bili dobri u kontranapadima", rekao je selektor Savić

Filip Filipović kazao je da mu je drago zbog njegovih mladih saigrača.

"Iskazali su veliku želju da pokažu šta znaju. Ne treba biti kritičan. Stvorili smo dosta šansi, realizacija nije bila najbolja, ali će sigurno biti bolja. Odbrana je delovala dobro mada je bilo nekih glupih golova", poručio je Filipović.

Srđan Vuksanović je izjavio da je Filipović odličnom igrom vodio njegovu ekipu do pobede.

"Nadam se da smo dobro zamenili asove i da je selektor mogao da bude zadovoljan. Filipović nas je sjajnom igrom vodio do pobede", kazao je Vuksanović.

Debitant Manojlović se nadovezao:

"Velika je čast igrati sa ovim igračima i braniti boje Srbije. Moj najlepši trenutak u karijeri. Nije bilo baš lako, ali smo osvojili tri boda i to je najvažnije".

Drugi debitant Radomir Drašović je istakao da je presrećan i da je ovo bio "veliki trenutak za njega", kao i "motiv da nastavi da radi".

"Ovo se pamti", dodao je Drašović.

Strahinja Rašović, koji je bio najefikasniji posle Filipovića, rekao je da se na utakmici sa Nemačkom videlo da njegov tim može mnogo bolje.

"Dobra utakmica, mada se vidi da možemo bolje. Odličan je bio Filipović, pravi je lider ekipe. Ostaje još Rusija i verujem da ćemo sa šest pobeda završiti takmičenje", rekao je Rašović.