Foto: Reuters

Komisija predala materijal

PAD HELIKOPTERA: Izveštaj o nesreći završen, detalji krajem meseca

Nalaz predat načelniku Generalštaba generalu Ljubiši Dikoviću, koji će ga proslediti nadležnim državnim organima

Crna Hronika
> 01:22h

BEOGRAD - Komisija koja je radila na utvrđivanju činjenica i svih okolnosti koje su dovele do pada helikoptera u Surčinu 13. marta, kad je poginulo sedam osoba, predala je izveštaj načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Ljubiši Dikoviću. Međutim, detalji izveštaja još nisu poznati. U saopštenju se navodi da je komisija imala zadatak da utvrdi okolnosti usled kojih je došlo do udesa helikoptera HT-48 (Mi-17) i eventualnu odgovornost vojne organizacije.

- U sastavu komisije bila su šestorica pripadnika Vojske Srbije, eksperti u oblastima relevantnim za utvrđivanje okolnosti nastanka vanrednog događaja, od upotrebe snaga, preko održavanja vazduhoplova do osposobljenosti posade. Po zahtevu zamenika višeg javnog tužioca u Beogradu, Generalštab Vojske Srbije predaće izveštaj komisije za ispitivanje vanrednog događaja ovom istražnom organu - saopštili su iz Ministarstva odbrane, u kojem tvrde da će sve informacije u vezi s ovom temom ubuduće davati nadležni državni istražni organi. - Izveštaj ove komisije očekuje se 30. marta 2015 - podsećaju u Ministarstvu odbrane. Podsetimo, u tragediji koja se dogodila u petak 13. marta život su izgubili major Omer Mehić, kapetan Milovan Ðukarić, zastavnici Nebojša Drajić i Ivan Miladinović, anesteziolog Dževad Ljajić, tehničar Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović, koju su zbog problema s disanjem prevozili na lečenje iz Raške u Beograd. (S. T.)

Ljubiša Diković

Zoran Dragišić SLUČAJ SE ZATVARA AKO JE POSREDI VIŠA SILA Vojni analitičar Zoran Dragišić objašnjava da to što je izveštaj poslat višem javnom tužiocu ne znači da postoji nečija odgovornost. - Na osnovu izveštaja tužilac će odlučiti da li ima razloga da se protiv nekoga pokreće istraga i da li je pad helikoptera bio posledica nečijeg činjenja i nečinjenja ili nesrećnih okolnosti. Ako je nesrećna okolnost, predmet se zatvara - kaže Dragišić i dodaje da je dobro što je komisija brzo završila rad.