Foto: Reuters

Na vest o smrti državnika Lija Kuan Jua

Vučić poslao telegram saučešća premijeru Singapura

Sa žaljenjem smo primili vest o smrti osnivača Singapura i istaknutog državnika, vašeg oca, prvog premijera Republike Singapur Lija Kuana Jua. Međunarodna zajednica je izgubila široko poštovanog lidera, tvorca modernog i uspešnog Singapura, čijem se razvoju i napretku svi divimo, piše u telegramu

Politika
> 10:24h

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća predsedniku Vlade Singapura Liju Hsijenu Lungu, povodom smrti njegovog oca Li Kuan Jua, državnika koji od Singapura načinio globalni trgovinski i finansijski centar.

"Sa žaljenjem smo primili vest o smrti osnivača Singapura i istaknutog državnika, vašeg oca, prvog premijera Republike Singapur Lija Kuana Jua. Međunarodna zajednica je izgubila široko poštovanog lidera, tvorca modernog i uspešnog Singapura, čijem se razvoju i napretku svi divimo", navodi se u telegramu.

"Molim Vas da, u ime Vlade Republike Srbije i u moje lično ime, prenesete izraze iskrenog saučešća narodu Singapura i članovima Vaše porodice", napisao je premijer Srbije, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.Li Kuan Ju, prvi premijer Singapura i državnik koji je transformisao taj mali lučki grad u globalni trgovinski i finansijski centar, preminuo je juče u 92. godini, saopštila je singapurska vlada.Li, po obrazovanju advokat školovan na Kembridžu, bio je premijer Singapura 31 godinu i nastavio je da radi u vladi do 2011.

Visoko cenjen kao kreator prosperiteta u Singapuru, kritikovan je zbog autoritarne vladavine, preneo je BBC.Pod njegovom vladavinom sloboda govora bila je ograničena, a politički protivnici često pred sudovima, ali je on insistirao da su ograničenja govora i javnih protesta neophodna kako bi se održala stabilnost u multietničkom i multiverskom društvu.Koosnivač je Stranke narodne akcije (PAP) koja je vladala Singapurom od 1959. i vodio je novoformiranu državu kada se odvojila od Malezije 1965, preneo je Rojters.Bio je visoko cenjen među građanima Singapura, koji će ove godine proslaviti 50. godišnjicu od sticanja nezavisnosti.