Foto: BETA

Zbog raskola sa Sarajevom

ŠKRBIĆ ODLAZI POSLE 18 MESECI: Ambasador BiH u Beogradu podneo ostavku

Kao razlog zbog kog podnosi ostavku Ranko Škrvić je naveo suštinsko i konceptualno neslaganje sa aktuelnom politikom u BiH

Planeta
> 11:10h

BEOGRAD - Ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić izjavio je da je podneo ostavku na ovu funkciju, na koju je imenovan pre 18 meseci.

U obrazloženju ostavke navedeno je da je ona upućena predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, a da je razlog "suštinsko i konceptualno neslaganje sa aktuelnom politikom u BiH".

"Ne želim da budem eksponent takve politike BiH, a još manje da provodim tako zacrtanu spoljnu politiku prema Srbiji, te stoga neopozivo podnosim ostavku na mesto ambasadora", navodi Škrbić u izjavi Srni. On je podsetio da je njegovim imenovanjem prvi put na ovu poziciju od uspostavljanja bilateralnih odnosa Srbije i BiH došao Srbin iz Republike Srpske, te da je to za njega bila i ostala najviša čast i priznanje.

Škrbić je naglasio da je tokom proteklih 18 meseci ambasadorske službe nastojao da u potpunosti opravda poverenje i doprinese jačanju bilateralnih odnosa kako BiH sa Srbijom tako i jačanju veza Republike Srpske i Srbije, a u najboljem interesu svih naroda koje predstavlja.

Zbog političke hajke na mene stiče se utisak da je BiH zemlja nedorasla za demoktratski dijalog, kaže Ranko Škrbić

"Nažalost, tokom predizborne kampanje i otvorene hajke koja je vođena od opozicionih političkih lidera, a koja je nastavljena do današnjih dana, nastojalo se maksimalno diskreditovati moje ime, moja pozicija i uloga koju imam kao ambasador BiH", rekao je Škrbić. On je naveo da tako nešto nije zabeleženo u diplomatskoj praksi u skorijoj istoriji i da je zasigurno doprinelo da se o političkim prilikama u BiH stekne slika kao o zemlji nedorasloj za demoktratski dijalog, koja kao takva još "luta" na evropskom putu i u kojoj su neki političari "zarobljeni između mržnje i sujete i ujedno slijepi u političkom proviđanju, pa samim tim i nesposobni da preuzmu lidersku ulogu u vođenju društva".

"To i potvrđuju najnoviji događaji oko formiranja vlasti u BiH, gde se opozicione stranke iz Republike Srpske utrkuju u neprincipijelnom koaliranju kako bi po svaku cenu ušli u strukture vlasti na centralnom nivou. Takva politika je opasnost i za Republiku Srpsku, ali i za BiH u celosti", istakao je Škrbić.

(Istinito)