Foto: AP

Čitav grad u crnom

(VIDEO) POGINUO CEO RAZRED: Vraćali se s ekskurzije i umalo zakasnili na koban let...

Jedna od nastavnica španskog jezika, koja je stradala sa decom, tek se bila udala, a druga je planirala svadbu

Planeta
> 08:58h
FOTO: AP
FOTO: AP
FOTO: AP
FOTO: AP
FOTO: Reuters

DISELDORF - Među 150 žrtava pada aviona nemačkog avio-prevoznika "Džerman vingsa" je kompletan10. razred sa 16 učenika gimnazije "Josef Kenig" iz Halterna, kao i njihove dve profesorke.

Deca su se vraćala u Diseldorf posle kursa španskog jezika u Barseloni. Što je najgore, umalo su propustili let jer je jedna devojčica na železničkoj stanici, gde je razred čekao voz do aerodroma, shvatila da je zaboravila pasoš u kući porodice u kojoj je bila na razmeni. Međutim, porodica je insistirala je na tome da je odvezu nazad po pasoš, pa pravo na aerodrom, gde su ostali već stigli...

U Halternu, gradiću sa nešto više od 30.000 ljudi, smeštenom u Severnoj-Rajni Vestfaliji, danas vladaju tuga i muk. Ljudi se okupljaju ispred škole, deca teše jedna druge...

Ministarka Silvija Lerman dolazi u Haltern (Foto: Reuters)

"Bol ne može ni jedna sila sveta ljudima uzeti, bol možemo sa njima samo deliti", rekla je danas ministar prosvete u pokrajinskoj vladi Silvija Lerman u Halternu, gradiću gde su zastave na pola koplja, gde svako svakog poznaje i gde je vest o pogibiji đaka skoro svakoga na neki način pogodila. Roditelji dece, kako je rekla Lerman, putuju na mesto nesreće u francuske Alpe.

U Halternu su zastave na pola koplja (Foto: AP)

U Halternu su dve crkve danas otvorile svoja vrata za one kojima je pomoć potrebna, javljaju mediji, ukazujući i da se psiholozi nalaze u školi, kako bi pružili pomoć.

Direktor Ulrih Vesel poslao decu da uče jezik... (Foto: AP)

Direktor gimnazije Ulrih Vesel je, opisujući momenat kada se susreo sa roditeljima dece i kada im je morao da saopštini da nade više nema, rekao da takav trenutak još jednom u životu ne želi da doživi.

"U našoj školi više ništa nije onako, kao što je bilo", rekao je Vesel, prenose mediji i dodao da je to "tragedija koja nas ostavlja bez reči i sa kojom mi moramo naučiti da živimo". "To je bilo zamišljeno kao jedno radosno putovanje, ali je završilo kao tragedija", dodao je.

Foto: AP

Mediji pišu da se jedna od nastavnica španskog jezika, koja je stradala sa decom, tek udala, a da je druga planirala udaju.

http://www.youtube.com/watch?v=2OATmbv692E

(Dejli mejl, Tanjug)