Foto: Rojters

Nova knjiga otkrila

SKANDAL TRESE KLINTONOVE: Ovako su Bil i Hilari opljačkali zemljotresom razoreni Haiti

Autor Piter Švajcer razotkrio sumnjive poslove zahvaljujući kojima su se Klintonovi obogatili preko svoje fondacije

Planeta
> 23:58h

VAŠINGTON - Pre nego što je zvanično najavila kandidaturu za predsedničke izbore 2016, Hilari Klinton našla se u centru vrlo ružnog skandala koji bi mogao da označi kraj njezine predsedničke opsesije, kao i upornih pokušaja njenog supruga Bila da se vrati u vrh američke politike. Naime, procurelo je u medijima da su Klintonovi iskoristili svoj položaj da bi 2010. do kosti opljačkali zemljotresom razoren Haiti.

Kako se navodi, Bil je zloupotrebio položaj na Haitiju posle zemljotresa u januaru 2010, kad je poginulo više od 300.000 ljudi, a u mutne poslove navodno je upleten i Hilarin brat, fondacija Klintonovih sarađivala je s meksičkim mogulima i narko-kraljevima a Hilari sarađivala s nekim od najprljavijih Bilovih saradnika iz Bele kuće.

Priču o ovom skandalu 5. marta objavio je internetski blog Breitbart, koji je preneo priču iz nove knjige nagrađivanog novinara Pitera Švajcera "Pare Klintonovih: Neispričana priča kako i zašto su strane vlade i firme pomogle Bilu i Hilari da se obogate“ (Clinton Cash: The Untold Story of How and Why Foreign Governments and Businesses Helped Make Bill and Hillary Rich).

Piter Švajcer je objavio knjigu o tome kako su Klintonovi opljačkali Haiti (Foto: Printscreen YouTube)

Jedan od objavljenih detalja je da je vlada na Haitiju prvi put u poslednjih 50 godina poklonila rudnik zlata "Morne Bosa" maloj kompaniji "VCS Mining" iz američke savezne države Severne Karoline. To je učinjeno nezakonito, bez odobrenja lokalnog Kongresa. Glavni čovek u "VSC Mining" Toni Rodam je Hilarin brat, a u upravi je i bivši premijer Haitija Žan-Maks Belerive. Posao je dobijen u decembru 2012, dok je Hilari bila šefica američke diplomatije.

Hilari Klinton i Čeri Bler iz vremena kad su bile u vrhu vlasti (Foto: AP)

Dalje, uslovi pod kojima su Rodamovi dobili zlatni posao propisuju da vladi Haitija ide samo 2,5 posto od nadoknade za pravo eksploatacije, iako je uobičajena stopa najmanje duplo veća i "VCS Mining" ima mogućnost da obnovi ove uslove za 25 godina.

Samo dan pošto je objavljena ova ekskluzivna priča, 6 marta, "VCS Mining" demantovao je na svojoj internet-stranici da su Rodam ili Belerive umešani u ove poslove. List Blumberg pokušao je da dođe do rukovodstva te firme, ali je objavio da "nema na raspolaganju podataka o članovima uprave.“

Foto: Reuters

Blog tvrdi da Hilari ne da uvid u svoju privatnu prepisku iz doba kad je bila šefica diplomatije baš zato što su u njoj informacije o njenoj ulozi posle zemljotresa u Haitiju. Kao državna sekretarka SAD (21. januara 2009. do 1. februara 2013) ona je, podseća blog, za prepisku koristila samo privatni mejl i sopstveni server, a ne adresu “state.gov“, koja se po pravilu koristi za zvanične poslove američke vlade.

Tokom njenog boravka u Stejt departmentu USAID je kroz svoje programe isplatio 3,6 milijardi dolara za pomoć žrtvama zemljotresa Haitija. I dok je Hilari Klinton upravljala milijardama dolara američkih poreskih obveznika koji su odlazili u nepoznate projekte na Haitiju, Bil je bio specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za pomoć žrtvama zemljotresa, i zajedno sa Žan-Maksom Beleriveom osniva Komisiju za obnovu Haitija. Istovremeno, Bil je bio na čelu Fondacije Klinton, koja je tvrdila "da je dobila 36.000.000 dolara od privatnih donatora za obnovu Haitija“.

Beda: Haiti posle zemljotresa 2010. (Foto: AP)

Međutim, Fondacija Klinton je u vreme dok je Hilari bila državna sekretarka takođe primala novac iz zemalja u kojima je boravila kao šefica američke diplomatije, uključujući UAE, Katar, Saudijsku Arabiju i Iran, što je očigledan sukob interesa ako Hilari jednog dana postane predsednica, navodi se u blogu.

Kako se ističe, u jednom slučaju je Fondacija Klinton prihvatila "poklon" od 500 000 dolara od alžirske vlade, ali pod uslovom da taj novac iskoristi "za pomoć žrtvama zemljotresa u Haitiju“. Uglavnom, Bil je za privatnu fondaciju uzimao novac od stranih vlada koje je Hilari službeno posećivala kao državna sekretarka.

Tu priči nije kraj - novinari istražitelji koji se bave Fondacijom Klinton kažu da u njenom vrhu sede ljudi povezani sa organizovanim kriminalom, kao što je Brus Lindzi, bivši savetnik Bila Klintona u oba predsednička mandata, za kog tvrde da je konsiljere mafije, rudarski i filmski mogul Frenk Đustra, najveći donator Fondacije. On je, kao i ostali najveći donatori, uplaćivao Klintonovima pare s računa u švajcarskom ogranku banke HSBC, koja je pomagala imućnim klijentima da izbegnu porez. Tako su Klintonovi , navodi blog, dobili 81. milion dolara.

Za Karlosa Slima meksički novinari tvrde da je povezan s narko-kartelima (Foto: Printscreen YouTube)

U Fondaciji sedi i Meksikanac Karlos Slim, za kog meksički novinari otvoreno govore kako svoje kolosalno bogatstvo nije skupio samo podizanjem cena telefonskih usluga u Latinskoj Americi. Nagrađivani novinar Danijel Hopsiker tvrdi da Slim "ima dugogodišnje poslovne odnose sa bogatim meksičkim biznismenima osumnjičenima za veze u tzv. 'Kartelu jugoistok', koji okuplja krijumčare droge sa sedištem u Kankunu". On je i drugi najveći vlasnik deonica Njujork tajmsa, dugogodišnji poslovni partner Hilari i saradnik Fondacije Klinton na Haitiju.

(Alter Mainstream Info.com)