Foto: Pt

Pojačavanje kontrole

NEMAČKA POSLE LUBICA: Piloti protiv odavanja lekarske tajne i stalnih psihičkih kontrola

Od toga je mnogo važnija kontinuirana pratnja, koja je već etablirana kroz dve simulator-provere i jednu proveru leta, kaže predsednik sindikata pilota Ilja Šulc

Planeta
> 03:58h

BERLIN - Nemački piloti protive se zahtevima o davanju prava na odavanje lekarske tajne, koji su se pojavili posle rušenja aviona "Džerman vingsa", za koji se sumnja da je izveo kopilot Andreas Lubic.

"To može da traži samo onaj ko nema pojma. Ako bi moj lekar bio oslobođen obaveze čuvanja lekarske tajne, onda nikada sa njim ne bih mogao da govorim o problemima jer bi uvek lebdeo strah od oduzimanja licence za let", otvoreno kaže predsednik Saveza sindikata pilota Ilja Šulc za Rajniše post.

Ukoliko obaveza ćutanja bude postojala, onda lekar zaista može da pruži pravu pomoć, smatra Šulc, koji je odbio i zahteve za redovnim psihičkim kontrolama pilota.

Ilja Šulc: Ne bih mogao sve da pričam lekaru koji nema obavezu da čuva tajnu jer bih se plašio oduzimanja licence (Foto: Printscreen YouTube)

"Od toga je mnogo važnija kontinuirana pratnja, koja je već etablirana kroz dve simulator-provere i jednu proveru leta", rekao je Šulc i istakao da osobe koje su psihičke nestabilne tu kontorlu svakako ne mogu da prođu.

Posle namernog rušenja aviona "Džerman vingsa" u francuskim Alpima, kad je poginulo svih 144 putnika i šest članova posade, a za šta je istraga utvrdila da je glavni krivac, kopilot Lubic, bio psihički bolestan, pojavili su se brojni zahtevi vezani za povećanje sigurnosti leta. U te zahteve spadaju i redovne psihičke kontole pilota i "labavljenje" obaveze o zabrani odavanja lekarske tajne, kako bi poslodavac mogao da ima u vidu u sve bolesti od kojih pate zaposleni.

Schulz