Foto: Tehnički Fakultet Beč

NI ĐUBRE NIJE ZA BACANJE

ŠTA ĆE NAM NAFTA KAD IMAMO OTPAD: Otkrivena nova metoda za proizvodnju hemikalija!

Istraživački tim profesora Marka Mihovilovića na Tehničkom fakultetu u Beču razvio je metod koji levulinsku kiselinu, nusproizvod šećerne industrije, pretvara u korisnu sirovinu

Austrija
> 20:12h

BEČ - Tehnički fakultet u Beču razvio je novu sintetičku metodu za proizvodnju hemikalija od jeftinih otpadnih materija umesto od nafte.

Hemikalije koje su se do sada dobijale iz nafte, danas se zahvaljujući potpuno novoj metodi Tehničkog fakulteta u Beču mogu proizvesti od jeftinih otpadnih materija. Istraživački tim profesora Marka Mihovilovića na Tehničkom fakultetu u Beču razvio je metod koji levulinsku kiselinu, nusproizvod šećerne industrije, pretvara u korisnu sirovinu. Godišnje se proizvede oko pola miliona tona levulinske kiseline, a samo mali deo te količine se dalje eksploatiše. Kilogram levulinske kiseline košta danas 3 do 5 evra. Taj iznos bi mogao biti još niži kada bi ekonomski interes bio veći.

Prethodnih godina već je bilo pokušaja da se iz levulinske kiseline tj. njenih derivata dobije 3-HPA (3-Hidropropionska kiselina) ali su za to bile potrebne visoke temperature i 90-procentni vodonik-peroksid – jedna veoma korozivna i visokoeksplozivna supstanca koja se koristi i kao raketni pogon.