Foto: Koki

Domaća liga opet ostaje u senci regionalnog takmičenja

Đilas: Hoćemo ligu sa 12 klubova SFRJ

Predsednik KSS kaže da su svi u Savezu jedinstveni u stavu kuda treba da ide srpska košarka

Košarka
> 20:50h

Posle pisanja Kurira o propalom sastanku predstavnika KSS, klubova i člana Borda FIBA Dejana Bodiroge, juče su svi oni u „kući košarke“ konačno seli za isti sto. Međutim, osim deklarativnih izjava da su svi saglasni kuda treba da ide srpska košarka, nema konkretnih zaključaka. Razlog je i to što će sutra na sastanku FIBA i nacionalnih saveza biti predočen samo stav FIBA, a potom treba da dođe do razrade teme gde naši klubovi mogu najbolje da se uklope. Ipak, predsednik KSS Dragan Đilas otkrio je nešto kasnije na skupštini Saveza da bi moglo da se stane iza ideje o regionalnoj ligi od 12 ekipa, ali takvoj da u njoj nema mesta za klubove sa strane. Bez Bugara, Mađara... - Regionalna liga je važna, ali mi želimo takvu ligu od 12 klubova s područja nekadašnje SFRJ, bez ekipa iz drugih zemalja. Na sutrašnjem sastanku u Švajcarskoj saznaćemo kakva je platforma FIBA, ali dobro je što su stavovi Saveza i klubova jedinstveni. Vrlo je bitna Evroliga i ne smemo da dozvolimo da plasman naših klubova u to takmičenje bude ugrožen. Moramo da vodimo pametnu politiku - rekao je Dragan Đilas.

Međutim, sad se postavlja pitanje finansiranja takve regionalne lige. ABA liga je, primera radi, imala koristi od bugarskog Levskog i mađarskog Solnoka, koji su platili po 300.000 evra, dok je MZT „karta“ koštala 150.000 evra. Sledi sastanak u FIBA Predsednik odbora za takmičenja FIBA Dejan Bodiroga kaže da je sad na KSS i klubovima da odluče šta je najbolje činiti. - Odluka je na klubovima i Savezu u kojem formatu žele da igraju i koju će poziciju zauzeti. Sve je to dugotrajan proces i sastanak u Ženevi je zakazan da bi se videli stavovi klubova i saveza - rekao je Bodiroga.

Okupio večite rivale... Đilas sa predstavnicima Crvene zvezde i Partizana

Nova pravila BODIROGA: MORAĆE DA SE UKLOPE U KALENDAR FIBA Problem će biti i novi takmičarski kalendar FIBA koji stupa na snagu od 2017. - Po novom kalendaru, nacionalne selekcije igraće utakmice u oktobru i novembru i one će biti kvalifikacione za SP 2019. U novi kalendar moraće da se uklope sva klupska takmičenja. To je prostor u kojem ćemo videti kako će se razvijati situacija - rekao je Dejan Bodiroga.