Foto: Aleksandar Stojanović

Intervju, potpredsednica Vlade Srbije

Zorana Mihajlović za Kurir: Dragica Nikolić treba da se oblači primereno

Pored stila, uvek se mora imati i ukusa i biti u skladu sa situacijom. Nisam siromašna ušla u politiku, imam lepih stvari, ali u mnogim prilikama ih ne nosim

Politika
> 02:38h

BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ne strahuje od mogućnosti da ostane bez fotelje u rekonstrukciji. Helikopterska nesreća u kojoj je izgubljeno sedam života veoma ju je potresla, a pravosudni organi treba „da ustanove istinu“. O svemu tome, ali i o svojim prethodnicima Milutinu Mrkonjiću i Velimiru Iliću, Radomiru i Dragici Nikolić Mihajlovićeva govori za praznični broj Kurira. Ima mnogo nelogičnosti u izveštaju o padu helikoptera i u onome što ministar Bratislav Gašić izjavljuje... Jeste li pročitali izveštaj? - Veoma me je potresla tragedija, ali me još više potresa prašina koja se diže, to spinovanje i građenje tiraža na tragediji divnih ljudi i njihovih porodica. Ostavimo heroje da počivaju u miru, a pravosudne organe da ustanove istinu. Ministar Gašić ne želi ni da izusti reč ostavka. Šta biste vi na njegovom mestu? - Ali nisam na njegovom mestu i zato ne tražite da nagađam. No, bez obzira na sve, nije najvažnije pitanje ostavka i osveta, već porodice stradalih heroja. Kad će biti rekonstrukcija Vlade? Hoćete li „preživeti“? - Nisam ja u Vladi da bih preživljavala rekonstrukcije. Moj zadatak je da uvedem red u saobraćaj i građevinarstvo, da kao buldožer, kako reče premijer, rešim ono što se godinama taložilo kao problem. I to i radim. Premijer formira tim, premijer menja tim. Najavljuje se i čistka u SNS... Da li ste zadovoljni kako svoj posao obavlja Radomir Nikolić? - U toku su pripreme za stranačke izbore za opštinske i gradske odbore, i to je važno. Zadobili smo ogromno poverenje građana, stranka se brzo razvijala, posebno od kada smo na vlasti, i mnogo je raznih ljudi. Uređenje stranke je važnije od svega. Što se Radomira Nikolića tiče, želim mu uspeh u vođenju Kragujevca i mislim da na to treba da usmeri svoju energiju, kao što mislim da ne može sa istom energijom da vodi i Izvršni odbor. Zatekli ste, kako ste i rekli, javašluk, koji su napravili vaši prethodnici Mrkonjić i Ilić. Ima li tu posla i za policiju? - Vodim tri resora, od kojih su dva prethodnu deceniju vodili Ilić i Mrkonjić. Rezultati nisu sjajni, kao i sve ono što smo zatekli. Mi smo dokumentaciju u vezi sa izdavanjem međunarodnih dozvola i odlukama o izgradnji nekih lokalnih puteva predali nadležnim organima.

Zapažena... Dragica Nikolić

Uvek ste sređeni za posao. Koliko košta vaša najskuplja odevna kombinacija? Da li možete da stanete rame uz rame s prvom damom? - Ne pratim odevne kombinacije prve dame. Mislim da prva dama treba da bude sređena, i ovde i svuda u svetu. Ja sam oduvek vodila računa o tome. Mi predstavljamo Srbiju i mislim da ne smemo da budemo zarozani, prljavi ili nesređeni. Da li vam se dopada njen stil? Reč je o veoma skupim komadima... - Nemam ništa protiv skupih odevnih komada. Da li ima žene koja bi se tome protivila? A ukusi su različiti. Mislite li da osiromašeni narod voli da vidi suprugu predsednika u papreno skupim haljinama? - Mislim da se pored stila uvek mora imati i ukusa i biti primeren situaciji. Ja nisam siromašna ušla u politiku i imam lepih stvari, ali u mnogim situacijama ih ne nosim. Predstavili ste svog partnera. Da li ćete se i venčati? - Naš život je samo naš. Ne bih delila intimu sa ostatkom zemlje. Kako vaš partner podnosi vaš posao? - Moj partner je ostvaren muškarac u svakom smislu i zna šta je posao i usklađivanje obaveza.

Odmerili snage... Mihajlovićeva i Mrkonjić

KUCANJE JAJIMA Ministarka saobraćaja VS bivši ministar saobraćaja ZORANA RAZNELA MRKONJIĆA Iako su prethodnih dana ratovali oko puteva, Zorana Mihajlović i njen ljuti rival Milutin Mrkonjić zakopali su ratne sekire i za Vaskrs izašli jednom drugom na megdan u kuckanju jajima. Oboje su izabrali crveno jaje. Iz ove bitke ministarka je izašla kao pobednik, što je socijalista prokomentarisao sa „ako, dama i treba da pobedi“. - Dobro zdravlje i mnogo uspeha u poslu - poželeo je Mrkonjić Zorani.

O Uskrsu MOGU SATIMA DA BOJIM JAJA Kako izgleda proslava Uskrsa u vašoj porodici? - Ove godine sam van Beograda, ali se na Veliki petak uvek farbaju jaja, i ne znam ko to više voli, moj sin ili ja. Satima sam u stanju da temperama farbam i crtam. Da li sami šarate jaja? - Sama. Uživam u tome - šerpica, boje, tempere, pa zvezdice... I prvo jaje je crveno, čuvarkuća. Poštujem običaje i verujem u Boga. Volim da posle poklanjam ta jaja, da ih pakujem. Ja sam esteta i volim i uživam u lepom.