Foto: Profimedia

Najlepši jelovnik za Uskrs

TRADICIONALNI PRAZNIČNI RECEPT: Vaskršnja pletenica pogača

Uskršnja trpeza biće još lepša uz ovu ukusnu pogaču, a praznik sa vašim najmiljima – nezaboravan!

Žena
> 00:00h

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa Sastojci: 5 šolja brašna (780 g) * 150 g šećera * 2 kockice pivskog kvasca * šolja + 1/4 šolje vode * kesica praška za pecivo * 1/2 kašičice šafrana * 2 kašike susama * 3 jajeta * rendana kora od limuna Priprema: Kvasac izgnječite viljuškom sa 2 kašike brašna i kašikom šećera, dodajte malo mlake vode da bude gusto i ostavite na toplom mestu da uskisne. U većoj posudi umutite 3 žumanceta i šećer, dodajte šafran, rastopljen maslac, kvasac, mlaku vodu, a zatim postepeno brašno, mešajući varjačom. U brašno umešajte prašak za pecivo. Testo treba da postane glatko i elastično. Ako zatreba, dodajte još malo vode. Na kraju narendajte koru limuna.

Kad se testo odvoji od posude, ostavite da naraste do duple količine (oko 1 sat). Prekrijte salvetom koju ste pokvasili vrućom vodom. Testo izručite na dasku posutu brašnom i presavijte ga nekoliko puta brašnjavim rukama. Rernu zagrejte na 100 stepeni. Sneg od 2 belanceta umešajte u susam.

Od testa razvijte tri valjka, premažite sa malo otopljenog maslaca, a onda ispletite pletenicu, koju ćete saviti uz ivicu okrugle tepsije. Ostavite da naraste prekrivena vlažnom krpom. Premažite dva puta susamom (ili listićima badema). Pecite 10 minuta, a zatim povećajte temperaturu na 170 stepeni i pecite još 15-20 minuta. Pokrijte salvetom do služenja.

Napomena: Kako je sredina pletenice šuplja, možete da stavite nekoliko šarenih jaja radi dekoracije. Recepte piše: Milja Lukić Izvor: Lisa Sa sajta Lisa pročitajte još:

Sve o Uskrsu: recepti, farbanje jaja i običaji 10 simbola Uskrsa Srednjovekovna trpeza: šta se sve jelo na dvoru Nemanjića Srpska zdravica u zdravlje domaćinovo Vaskršnja pogača sa šarenim jajima