Foto: Printscreen Osterreich/ TZOe Fuhrich

AUSTRIJA DONOSI NOVI ZAKON

UGOSTITELJI U PANICI: Potpuna zabrana pušenja od maja 2018. godine!

Prema odrebama novog zakona od maja 2018. godine neće više smeti da se puši na javnim mestima, čak ni na festivalima. Zabrana se odnosi i na elektronske cigarete.

Austrija
> 23:56h

BEČ - Sada je izvesno da od maja 2018. godine u austrijskim lokalima neće smeti da se puši.

Iako će ministarka zdravlja Sabine Oberhauzer (Sabine Oberhauser, SPÖ), od ponedeljka biti na bolovanju zbog operacije karcinomaona, ona je pre toga, uspela da privede kraju svoj najvažniji projekat. Naime u petak je vicekancelaru Rajnholdu Miterleneru (Reinhold Mitterlehner,ÖVP) predstavila nacrt novog zakona o potpunoj zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.

Prema odrebama novog zakona od maja 2018. godine neće više smeti da se puši na javnim mestima, čak ni na festivalima. Zabrana se odnosi i na elektronske cigarete. Međutim moći će da se puši u baštama restorana, a hoteli će moći da organizuju prostoriju za goste pušače u kojoj će međutim biti zabranjeno služenje hrane i pića.

Ugostitelji su odmah reagovali i uložili primedbe. Šef Privredne komore za gastronomiju, Helmut Hinterlajtner (Helmut Hinterleitner) podneo je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti. Oni smatraju da predložene nadoknade za uložena sredstva nisu adekvatne i da se dovode u nepovoljan položaj u odnosu na hotelijere. Upozoravaju i da će zabranom pušenja unutar lokala biti povećana buka napolju gde je pušenje dozvoljeno, rekao je Hinterlajtner.

Miterlener: Zar je Evropa pepeljara?

Ovim zakonom prilagodićemo se međunarodnim standardima, i zaštita nepušača je sve važnija. Evropa ne treba da bude pepeljara. Postoje firme koje su već preuzele korake i potpuno zabranile pušenje. Uveren sam da će svi pokazati dobru volju.