Foto: Dragana Udovicic

Šalje ambasadora

BALANSIRA ZBOG TURAKA: Austrijski predsednik ne ide u Jermeniju

Ambasador Jermenije u Beču Arman Kirakosijan izrazio je žaljenje zbog nedolaska Fišera, rekavši da se svake godine održavaju komemoracije, ali je ovogodišnja nešto posebno jer se radi o 100-oj godišnjici

Austrija
> 13:02h

BEČ - Predsednik Austrije Hajnc Fišer (Heinz Fischer) neće otputovati u Jermeniju na centralnu manifestaciju povodom sećanja na zločin nad jermenskim narodom pre 100 godina, rečeno je danas iz njegovog kabineta agenciji APA.

Fišer neće učestvovati na toj manifestaciji zbog ranije zakazanih termina. Umesto njega, skupu 24. aprila u Jerivanu prisustvovaće ambasador Austrije Alojz Kraut.

Prema ambasadi Jermenije u Beču komemoraciji će prisustvovati predsednici Rusije, više zemalja EU, među kojima šef francuske države, Grčke, Kipra, kao i Srbije.

Ambasador Jermenije u Beču Arman Kirakosijan izrazio je žaljenje zbog nedolaska Fišera, rekavši da se svake godine održavaju komemoracije, ali je ovogodišnja nešto posebno jer se radi o 100-oj godišnjici.

"Naravno da očekujemo da druge zemlje odaju počast žrtvama genocida", poručio je Kirakosijan.

On povodom te godišnjice očekuje od austrijskog parlamenta priznanje zločina nad Jermenima kao genocid.

"Ne mešamo se u unutrašnju politiku Austrije. Poštujemo dobre odnose Austrije i Turske i imamo razumevanje da u Austriji živi puno građana turskog porekla, ali bi od austrijskog parlamenta želeli da prizna genocid nad Jermenima", naglasio je ambasador u izjavi APA.

On je istakao da je priznanje važno zbog negiranja od strane Turske, dodajući da jermenska dijaspora pati od neke vrste postraumatskog poremećaja, a bez priznanja genocida će i buduće generacije živeti u tom stanju.