Foto: Shutterstock

MOJA LEPA BAŠTA

DOMAĆI KOMPOST JE NEZAMENLJIV: Evo kako da ga napravite sami

Dobro pripremljen domaći kompost obezbediće biljkama sve neophodne hranljive sastojke

Žena
> 00:00h

Ovaj tekst preuzet je sa sajta Lisa Domaći baštenski kompost lako se pravi i biljkama daje sve najvažnije hranljive sastojke. Situacija je drugačija sa đubrivom životinjskog ili sintetičkog porekla. Prirodni kompost ima visok sadržaj humusa koji zemlju čini plodnijom. Recept je jednostavan: sakupite zelene otpatke, ostatke ubranih plodova i otpatke preostale posle čišćenja voća i povrća. Ostatke pripremljene, pržene hrane ne treba stavljati u kompost! Dok bakterije, gljivice, crvići i druga vredna živa bića ne pretvore sakupljen materijal u đubrivo čiji miris podseća na šumsku zemlju, kod otvorenih posuda za kompost prođe oko 6-9 meseci. Truljenje se odvija u više faza. Ovaj proces možete lako da kontrolišete kada su posude otvorene. Kod zatvorenih termokompostera ovaj uvid je otežan, npr. ako je kompost suviše suv ili vlažan i proces truljenja se prekine. Ukoliko suv i vlažan zeleni otpad prvo pažljivo promešate i složite sloj po sloj, termokomposter neće biti potreban. Zahvaljujući višim temperaturama, biljni materijal brže truli i trebalo bi da sačekate najviše 3-4 meseca dok se ne iskoristi gotov zreo kompost iz donjih delova posude. Izvor: Lisa / Moja lepa bašta Sa sajta Lisa pročitajte još: Najbolje mesto za kompost Zanimljivo malo dvorište: kompozicija sa lalama pogodnim za vlažno zemljište Redovno mešajte kompost Čaj od komposta je recept za džinovski rast povrća (VIDEO) Sjajno rešenje za domaći kompost: vreće od geotekstila