rešio da dođe

TAČI PROVOCIRA: Svoj 47. rođendan proslaviću 24. aprila u Beogradu!

Iako se spekulisalo da EU uveliko pritiska srpske vlasti da omoguće Tačiju dolazak, pa da je čak angažovano „4.000 policajaca“ koji će ga čuvati, u Vladi Srbije je rečeno da nisu imali pojma da je pomenuta NVO uputila poziv

Politika
> 00:00h

Društvene mreže na Kosovu zapalila je informacija da će Hašim Tači svoj 47. rođendan 24. aprila proslaviti u Beogradu.

Beogradska NVO „Omladinski odbor za obrazovanje“ uputila je poziv zameniku kosovskog premijera i ministru spoljnih poslova, koga Srbija tereti za terorizam i genocid, da prisustvuje konferenciji o integraciji Zapadnog Balkana u EU.

- Tači je načelno prihvatio poziv da dođe na ovaj skup, a zadatak srpskih vlasti je da mu garantuju bezbedan boravak. Kosovska vlada i policija su bile u stanju da garantuju potpunu sigurnost i predsedniku Nikoliću i premijeru Vučiću, pa se nadamo da su srpske vlasti voljne da urade isto - rekao je Petrit Seljimi, Tačijev zamenik.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je, međutim, da nema potrebe da Tači dolazi i izrazio sumnju u to da će Tači „bez dogovora sa srpskom vladom“ uopšte doći u Beograd. Dačić i Tači, inače, danas će učestvovati na konferenciji o sajberprostoru u Hagu.

Iako se spekulisalo da EU uveliko pritiska srpske vlasti da omoguće Tačiju dolazak, pa da je čak angažovano „4.000 policajaca“ koji će ga čuvati, u Vladi Srbije nam je rečeno da nisu imali pojma ni da je pomenuta NVO uputila poziv Prištini, niti da ih je bilo ko kontaktirao.

- Imajući u vidu kontekst i goste, to govori ili o neiskustvu organizatora ili o nečemu drugom. Kada dolaze kosovski zvaničnici, neophodno je razmatrati bezbednost, pa je teško očekivati da će doći bez koordinacije sa državom -kaže Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku.

Vukčević: Ako dođe moći ćemo da g uhapsimo!

- Istraga o Tačiju je u prekidu jer je nedostupan srpskim istražnim organima. Centrala Interpola jeste stopirala važenje poternice za Tačijem u drugim zemljama uz obrazloženje da je reč o najvišim albanskim političkim funkcionerima. Međutim, u Srbiji je na snazi, tako da ako ovde dođe možemo da ga uhapsimo - kaže tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.