Foto: Beoinfo

Svečana sednica

NAGRADA GRADA BEOGRADA: Dobitinici Zlatibor Lončar, Vladeta Jerotić...

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da svečanom sednicom počinje obeležavanje Dana Beograda, od 16. do 19. aprila, podsećajući da je taj praznik ustanovljen 2002. godine i da objedinjava dva istorijska datuma važna za Beograd

Beograd
> 00:00h

BEOGRAD - Na svečanoj sednici gradske Skupštine danas je saopštena odluka o dodeli Nagrada grada Beograda za 2014, koja se dodeljuje 12. put u 19 različitih oblasti, među kojima su nauka, književnost, kultura i sport.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da svečanom sednicom počinje obeležavanje Dana Beograda, od 16. do 19. aprila, podsećajući da je taj praznik ustanovljen 2002. godine i da objedinjava dva istorijska datuma važna za Beograd.

On je precizirao da je reč o prvom pominjanju imena Beograd, 16. aprila 878. godine i dan predaje ključeva knezu Mihailu Obrenoviću 19. aprila 1867. godine.

Na svečanoj sednici, kojoj su prisustvovali gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa saradnicima, gradski menadžer Goran Vesić, članovi Gradskog veća, odbornici i direktori preduzeća čiji je osnivač Grad, saopštena je odluka Komisija za dodelu Nagrada grada za 2014. koje će, kako je najavljeno, sutra biti uručene.

Među dobitnicima, u oblasti medicine nagrađen je ministar Zlatibor Lončar za izuzetan rad i angažovanje u vreme prošlogodišnjih poplava, dok je za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda nagrađen Vladeta Jerotić, za istraživački rad na polju psihijatrije, psihologije, filozofije i religije.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događa od značaja za prestonicu dodeljeno je direktoru Beogradskog maratona Dejanu Nikoliću.

Nagrada za književnost i prevodno stvaralaštvo dodeljena je Zlati Bojović, za knjigu "Istorija dubrovačke književnosti", za pozorišno stvaralaštvo Jeleni Jovičić za ulogu Norme Kesidi u predstavi "Viktor Viktorija", a za film i radio-televizijsko stvaralaštvo Mladenu Matičeviću za režiju dokumentarnog filma "Moj zanat".

Dobitnik nagrade za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije je Milo Grozdanić za retrospektivnu izložbu crteža i objekata održanu u galeriji "Haos", a za muzicko i muzičko-scensko stvaralaštvo nagrada je dodeljena Smiljki Isaković za premijerno izvođenje programa povodom stogodišnjice smrti Stevana Stojanovića Mokranjca na otvaranju Festivala čembala u Skupštini grada.

Časlav Koprivica dobitnik je Nagrade za društvene i humanističke nauke za delo "Filozofija angažovanja", akademik Gradimir Milovanović dobio je nagradu za prirodne i tehničke nagrade, a Komlen Lalović za pronalazak "Uređaj za biometrijsku identifikaciju roditeljstva - materinstva".

Za oblast medicine, nagrađen je Radan Džodić za doprinos u razvoju medicine, za arhitekturu i urbanizam nagrada je dodeljena grupi stručnjaka za realizovano delo Kombinovana dečja ustanova u Bloku 61 na Novom Beogradu, a za poljoprivredu, poljoprivrednom gazdinstvu Dobrice Rakovića iz Brestovika god Grocke.

Nagrada za novinarstvo dodeljena je Veljku Pajoviću za radio emisiju Beogradska razglednica na Studiju B, a za sport Tatjani Jelači za osvojenu srebrnu međalju na EP u atetici u Cirihu prošle godine. Za herojsko delo nagrada je dodeljena Nemanji Milojkoviću, Marku Đurkoviću, Andriji Becinu, Darku Bugarskom i Slobodanu Vilotiću za spasavanje građana Obrenovca u prošlogodišjnim poplavama. Dobitnici nagrada za stvaralaštvo mladih za 2014. su Una Popović u oblasti nauke, a u oblasti umetnosti kreativni tim učenika 13. beogradske gimnazije.

Dobitnici nagrada "Svetislav Stojanović" su Predrag Sel, komandir čete u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Voždovac i Vatrogasno spasilačka četa Obrenovac za izuzetne rezultate u spasavanju života i imovine Obrenovčana tokom poplava.