Foto: Wikimedia Commons

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE

KNJIGA DUHOVA: Lica izronila iz srednjovekovnog rukopisa o kralju Arturu

Naučnike je iznenadilo neočekivano otkriće da je jedan od najznačajnijih rukopisa u Ujedinjenom Kraljevstvu pun duhova - ljudskih likova koji ranije nisu primećeni jer se ne vide golim okom

Tech
> 21:10h

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic. Crna knjiga iz Karmartena koja datira iz 1250. godine predstavlja nastariji srednjovekovni rukopis napisan u celosti na velškom jeziku i sadrži neke od najstarijih pomena Artura i Merlina. Naučnici su u njoj nedavno otkrili brojne prikaze ljudskih lica i poruke.

"Lako je pomisliti da znamo sve što se može znati o rukopisu poput Crne knjige, ali videti ove duhove iz prošlosti kako oživljavaju pred vašim očima je nešto zaista uzbudljivo", rekla je Mirija Vilijams iz Anglosaksonskog, nordijskog i keltskog odeljenja Univerziteta u Kembridžu. Knjiga je, zapravo, zbirka poezije iz IX-XII veka koja se zasniva na pričama o velškim narodnim junacima i legendama iz srednjeg veka.

Vilijamsova i profesor Pol Rasel iz istog odeljenja veruju da je u XVI veku vlasnik knjige, najverovatnije čovek pod imenom Džaspar Grifit, izbrisao vekovima dodavane stihove, crteže i margine koje su dodavani kako je rukopis menjao vlasnika tokom godina. Koristeći kombinaciju crnog svetla i programa za uređivanje fotografija, delimično su otkriveni obrisani delovi i pojavili su se stihovi.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

ZVEZDE INSTAGRAMA: Kako policajci provode vreme u zemlji u kojoj kriminal jedva da postoji? NEVEROVATNO PREDAVANjE: Profesorka obrijala glavu zbog nauke (VIDEO) Oluja pretvorila dan u noć u jednom beloruskom gradu (VIDEO) Kako je globalno zagrevanje pomoglo ljudima? Brutalna tradicija kenijskog plemena Pokot