Foto: Tanjug

Ubilački pohod u Barseloni

(FOTO) SUVIŠE MLAD DA ODGOVARA: Učenik (13) iz samostrela ubio profesora i ranio još četvoro

Pomahnitali 13-godišnjak prvo je ustrelio svoju profesorku i njenu ćerku, a onda je ubio profesora koji je došao da vidi šta se događa. Policija ne može da ga uhapsi jer je premlad

Planeta
> 03:04h
FOTO: Printscreen Yt
FOTO: Printscreen Yt
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug
FOTO: Tanjug

BARSELONA - Jedan 13-godišnji učenik upao je jutros u srednju školu u Barseloni i iz samostrela ubio profesora i povredio još najmanje četiri osobe, ali policija može samo da ga zadrži jer je suviše mlad da bi bio krivično odgovoran, javljaju španski mediji.

Foto: Printscreen YouTube

O daljem postupanju prema maloletnom ubici će odlučiti sudija za maloletnike, budući da španski zakon propisuje da se u slučajevima kad je počinilac mlađi od 14 godina primenjuju samo mere edukativnog karaktera i rad sa porodicom maloletnika, piše Mundo.

Dečak sa inicijalima M.P.C. je jutros upao u srednju školu "Žoan Fuster" u Barseloni i iz ručno izrađenog samostrela, proizvedenog od drveta i hemijskih olovaka, ubio profesora i povredio još najmanje četiri osobe, dva profesora i dva učenika.

Foto: Printscreen YouTube

U školu je stigao oko devet sati, sat vremena pošto je počeo čas španskog. Pokucao je na vrata i kada mu je profesorka otvorila da ga pusti, on joj je pucao u lice, nanevši joj lakše i srednje teške povrede. Zatim je pucao i na jednu učenicu, inače profesorkinu ćerku.

Foto: Tanjug

Pošto je čuo buku, profesor iz susedne učionice je izašao sa svog časa da zaustavi napad i tada je dete pucalo i na njega i ubilo ga. Ubijeni profesor je predavao društvene nauke, a u školi "Žoan Fuster" je radio tek četiri dana, navode španski mediji.

Maloletni ubica zatim je otišao u drugu učionicu i tamo hladnim oružjem naneo povrede jednom učeniku starom 14-godina, koji je kasnije prebačen kolima hitne pomoći u bolnicu "Sant Pau" u Barseloni. Još jedna profesorka je tom prilikom zadobila povrede hladnim oružjem po licu, ali je posle ukazane prve pomoći puštena kući.

Foto: Tanjug

Iz straha da napadač ne povredi još nekoga, ostali profesori su zaključali učenike u učionice.

Trinaestogodišnjak je posle napada bacio svoj ručno izrađeni samostrel, a zatim su ga profesori savladali. Policajci ga i dalje drže pod kontrolom u školi, dok su ostala deca prebačena kući pošto su dala izjave.

Foto: Tanjug

Njegovi školski drugovi ispričali su da je M.P.C. pre napada sastavljao "crne liste sa imenima profesora i dece koji mu se nisu sviđali".

"Uvek je pričao o oružju i o tome da će jednog dana ubiti profesore i učenike koji mu se nisu sviđali", rekla je jedna učenica iz njegovog odeljenja, dok su drugi naveli da je prošle nedelje u više navrata rekao da će ubiti sve profesore, a zatim izvršiti samoubistvo.